BDP U PRVOM TROMESEČJU VEĆI ZA OKO 4,6 ODSTO: Priliv stranih direktnih investicija 122 odsto viši nego lane

E.B.T.

07. 05. 2024. u 15:20

REALNI bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva tri meseca 2024. međugodišnje je uvećan za oko 4,6 odsto. Tokom ovog perioda svi proizvodni sektori, osim energetike, zabeležili međugodišnji realni rast dodate vrednosti, pri čemu je ključni doprinos potekao od industrije, bez energetike.

БДП У ПРВОМ ТРОМЕСЕЧЈУ ВЕЋИ ЗА ОКО 4,6 ОДСТО: Прилив страних директних инвестиција 122 одсто виши него лане

Foto Shutterstock

Ovo se ističe u analizi Ocena privredne aktivnosti, objavljenoj u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, autori analize navode da je ona u martu međugodišnje smanjena zbog planskog remonta i investicionih radova na većini procesnih postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo i dodaju da rafinerija nije radila i dobar deo aprila, pa će se negativne posledice na dinamiku ukupne prerađivačke industrije osećati i narednog meseca.

Međugodišnje uvećanje vrednosti spoljnotrgovinske razmene koje je zabeleženo u februaru, u martu je izostalo a smanjena je vrednost i robnog izvoza i robnog uvoza. Što se tiče stranih direktnih investicija (SDI), priliv po osnovu SDI nerezidenata u Srbiju u prva dva meseca iznosio je 971 milion evra, što je za 534 miliona evra ili za 122,3 odsto više nego lane.

Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo. Inflacija je u martu redukovana na tekućem nivou a nastavljeno je i smanjivanje međugodišnje inflacije, koje je započelo u aprilu 2023. Autori analize, ističu da će se takav trend nastaviti, jer u Narodnoj banci Srbije očekuju povratak međugodišnje inflacije u granice cilja, od tri plus minus 1,5 odsto, već u maju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)