VUČIĆ JE JAK LIDER, IMA JASNU VIZIJU NAPRETKA: Predstavnici američke razvojne korporacije DFC o srpskom predsedniku

Tanjug

23. 09. 2020. u 14:30

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić je izuzetan, jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije, ocenili su predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD (DFC) u razgovoru sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković.

ВУЧИЋ ЈЕ ЈАК ЛИДЕР, ИМА ЈАСНУ ВИЗИЈУ НАПРЕТКА: Представници америчке развојне корпорације ДФЦ о српском председнику

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je saopšteno iz NBS, guverner Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici DFC, Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu, kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Visoki zvaničnici iz SAD su istakli takođe da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, i da činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o načinu rada i rezultatima NBS.

Sama poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa, navodi se u saopštenju NBS.

Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dveju zemalja na ekonomskom planu. Poseta predstavnika DFC i Izvozno-uvozne banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Guverner Jorgovanka Tabakovicj je istakla na sastanku da nema dileme da je cilj SAD jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a da je predsednik Vučić kreator ideje „Mini Šengena” i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona.

„Onome koji je sav svoj politički kapital stavio u funkciju napretka Srbije, a to je predsednik Vučić, ja ću ostati pouzdan oslonac. Sa institucijom na čijem sam čelu, nastavićemo da radimo tako da predsednik Vučić ima punu podršku u očuvanju u svakom smislu stabilne Srbije, pa i finansijski, koja je njegov i naš ključni cilj”, rekla je Tabaković.

Dodala je i da kao guverner Republike Srbije u MMF ima priliku da tokom prolećnih i jesenjih zasedanja Fonda i Svetske banke vidi gde se Srbija nalazi na globalnoj investicionoj mapi, a interesovanje ogromnog broja investitora govori da smo u samom vrhu.

Da veruju u perspektive Srbije potvrđuju i prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju, koji prelaze 8,0 posto bruto domaćeg proizvoda i čine oko 60 procenata ukupnih priliva na Zapadni Balkan.

Američki sagovornici su ocenili da rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima rada NBS i Vlade Srbije.

Takođe su istakli i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta.

Naveli su i da su u prethodnom periodu imali priliku da se sastanu s predstavnicima privatnog sektora u Srbiji, koji su rekli da način vođenja NBS stvara sigurnost koja im je neophodna za dugoročno poslovanje i da im posebno znači stabilnost domaće valute i niska i predvidiva inflacija. Posebno im je značila brza i efikasna reakcija centralne banke tokom pandemije virusa korona.

Tokom sastanka predstavnici delegacije SAD govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

Na kraju sastanka zaključeno je da je ključni zadatak razvoj i da u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, bićemo uspešniji na ovom zajedničkom zadatku. Centralna banka koja uspešno čuva stabilnost - monetarnu i finansijsku, jeste jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka poseća da je početkom ovog meseca i američki Stejt department objavio izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, u kojem se za Srbiju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja EU.

U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena NBS, u izveštaju se navodi ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana. Ističe se da je kapitalizovanost bankarskog sektora znatno iznad regulatornog minimuma, da je povećan kvalitet aktive, kao i da su pokazatelji profitabilnosti stabilni.

Navodi se da je ostvaren izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, što je rezultiralo znatnim smanjenjem stanja ovih kredita, kao i njihovog učešća u ukupnim kreditima. Ističe se i visoka pokrivenost NPL-ova ispravkama vrednosti.

U izveštaju se napominje i da su uslovi kreditiranja u Srbiji sada znatno povoljniji, da je poverenje u bankarski sistem očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva. Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Konstatuje se i da je Vlada Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim i kompanijama iz drugih delova sveta.

Stejt department je ukazao u izveštaju na to da su privredni rast i veća zaposlenost strateški prioritet Vlade Srbije, a važan element za ostvarivanje ovog cilja predstavljaju preduzete strukturne reforme, pre svega u oblasti tržišta rada, izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, javnih nabavki i privatizacije.

Kao dokaz toga navode napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing busineš), gde je Srbija rangirana na 44. poziciji, a o boljoj poslovnoj klimi svedoči i rast kreditnog rejtinga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (20)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu