PREDLOG EK: 750 milijardi evra za razvoj energetskog sektora JIE

Tanjug

02. 10. 2020. u 17:11

EVROPSKA komisija je predložila danas, na sastanku Inicijative zemalja centralne i jugoistočne Evrope o povezivanju gasnih sistema (CESEC), finansijski instrument vredan 750 milijardi evra, koji će omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja u energetskom sektoru.

ПРЕДЛОГ ЕК: 750 милијарди евра за развој енергетског сектора ЈИЕ

Foto: Elektroprivreda

Učesnici sastanka su izrazili spremnost za jačanje regionalne saradnje, koordinaciju i solidarnost koja je potrebna za rešavanje energetskih izazova s kojima se region suočava, prenosi Hina.

Da bi doprinela privrednom oporavku, EK je predložila finansijski instrument Next Generation EU, vredan 750 milijardi evra.

Ulaganje u energetski sektor u okviru Evropskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, kakao je istaknuto, može značajno da doprinese oporavku i da otvori mogućnosti za rast i zapošljavanje.

Sam CESEC će doprineti utvrđivanju prioriteta za energetska ulaganja u regionu i sprovođenju novih projekata za podsršku zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regionu CESEC-a na osnovu izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Domaćini 7. ministarske video-konferencije CESEC-a bili su komesarka EK za energetiku Kadri Simson i hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)