KAZNA “ZIĐINU 400.000 DINARA: Kinezi iz Bora nepravosnažno osuđeni zbog zagađenja vazduha

V. Đ.

02. 10. 2020. u 22:23

PRIVREDNI sud u Zaječaru osudio je kinesku kompaniju "Ziđin", strateškog partnera RTB "Bor", na kaznu od 400.000 dinara zbog zagađenja iz topionice novembra prošle i januara ove godine.

КАЗНА “ЗИЂИНУ 400.000 ДИНАРА: Кинези из Бора неправоснажно осуђени због загађења ваздуха

Topionica bakra "Ziđina"

Uz to, na kaznu od 50.000 dinara prvostepeno je označen krivim i Boban Todorović, jedan od rukovodilaca u tom metalurškom agregatu.

Međutim, "Ziđin" je na ovu presudu uložio žalbu, uz obrazloženje da je za zagađenje kriva zastarela tehnologija. Na ovu odluku žalilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru, koje je postupalo po žalbi građana, pa će poslednju reč dati Privredni apelacioni sud u Beogradu, kojem je predmet dostavljen 21. septembra.

Borani su u tužbi naveli da Kinezi, nakon što su zagađenje pojavilo, nisu reagovali u skladu sa zakonom i obustavili proizvodnju, dok predstavnici "Ziđina" navode da su uvek obustavljali proizvodnju kada je zagađenje "iskakalo" iz dozvoljenih vrednosti, ali su se i branili time da su samo u ekologiju investirali više desetina miliona dolara, ali da je za dugoročne rezultate potrebno vreme, kao i da su zatekli loše stanje u borskoj topionici, iako je taj pogon, kao nov, u rad pušten 2014.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kazna za "Ziđin" je mogla da bude i mnoga veća - do tri miliona dinara, uz kaznu srazmernu učinjenoj šteti, ali je sud u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti: kompanija ima više zaposlenih radnika, do sada nije osuđivana, pri čemu je društveno odgovorna i nastoji da preduzme mere za smanjenje zagađenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!