BEOGRAĐANKA U "MAKSIJU" PRONAŠLA BAJATE VIRŠLE: Cena bila snižena, a nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka

V. N.

08. 10. 2020. u 19:08 >> 19:08

ČITATELjKA N. R. iz Beograda je javila redakciji "Potrošačke korpe" da je 4. oktobra u velikom "Maksiju" u Mirijevskom vencu 23 u Beogradu pronašla suhomesnate proizvode sa isteklim rokom trajanja.

БЕОГРАЂАНКА У МАКСИЈУ ПРОНАШЛА БАЈАТЕ ВИРШЛЕ: Цена била снижена, а нигде није писало да је то због истека рока

Foto. "Novosti"

Wudy party viršle u pakovanju od 240 grama bile su sa rokom trajanja do 3. oktobra.

- Bila sam dan ranije u istoj radnji i videla da viršlama ističe rok i zbog toga ih nisam ni kupila. Ali, nisam bila sigurna da li se proizvod sme prodavati i na taj datum koji je ispisan na ambalaži - objašnjava N. R. - Sutradan sam drugim povodom otišla u istu radnju i proverila da li je proizvod sklonjen iz frižidera. Tada su ostala samo još dva pakovanja, iako ih je prethodnog dana bilo desetak, što znači da su ih u međuvremenu drugi potrošači kupili, a pitanje je da li su shvatili da bi trebalo da ih pojedu istog dana. Kada sam rekla radnicima da u frižideru imaju sporni proizvod, oni su preostala dva pakovanja sklonili bez ikakvog komentara i objašnjenja.

N. R. ističe da je cena viršli bila snižena, ali nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka. Tačnije, popust je datiran od 24. septembra do 7. oktobra, a proizvodu je rok isticao četiri dana ranije.

U ovom trgovinskom lancu navode da je rok trajanja za kategoriju viršli do dva meseca, a da proizvod može biti u prometu do naznačenog datuma trajanja uključujući i poslednji navedeni dan. Wudy party je, međutim, bio u frižideru i dan posle isteka roka.

Foto: "Novosti"

- Navedeni propust je odmah po dobijanju informacije od kupca ispravljen i preostali proizvodi su povučeni sa polica - ističu u kompaniji "Delez Srbija". - Proizvođači rade studije održivosti proizvoda zahvaljujući kojima se potvrđuju deklarisani rokovi. Kontrola svežine i roka trajanja proizvoda se obavlja u kontinuitetu svakodnevno u svakoj prodavnici. U situaciji kad je cena proizvoda snižena zbog isteka roka trajanja to se, shodno Zakonu o trgovini, dodatno komunicira na samom artiklu.

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine

zastita.potrosaca@mtt.gov.rs

0800/103-104

U veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede kažu da je, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, ona bezbedna u propisanom roku upotrebe, dakle i na dan njegovog isticanja. Objašnjavaju i da ne postoje uobičajeni rokovi po vrstama proizvoda, već da ispravnost namirnica određuje sam proizvođač na osnovu svojih proizvodnih postupaka kao i takozvane "studije održivosti".

Foto: V.N.

 

- Veliki trgovinski lanci imaju svoje sisteme praćenja roka upotrebe hrane koju stavljaju u promet, tako da je verovatnoća da će se tako nešto dogoditi u takvoj vrsti objekata svedena na minimum - navode u inspekciji.

SUPE I ČAJEVI

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da se češće dešava da upakovani proizvodi, poput supa i čajeva, ostanu na policama i posle isteka roka.

- Potrošač ne može da vidi sam proizvod i njegove organoleptičke osobine, već na pakovanju mora da pročita rok upotrebe - navode u inspekciji.

POTROŠAČKA KORPA - 73.726 DINARA

DINARA je bila prosečna potrošačka korpa za jul 2020. godine i veća je za 329 dinara nego u junu. U odnosu na jul 2019. godine nova prosečna potrošačka korpa veća je za 3,3 odsto. Minimalna potrošačka korpa za jul iznosila je 38.326 dinara. Za pokriće prosečne potrošačke korpe u julu 2020. godine bilo je potrebno 1,23 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,64 prosečne zarade.

Foto. "Novosti"

 

POVUKLI 7 TONA MESA

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da je za prvih devet meseci ove godine iz prometa povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje više od sedam tona mesa, kao i više od tri i po tone mleka! Kriterijume nije ispunjavalo ni 34,5 kilograma ribe i 440 komada jaja.

Samo tokom septembra iz prometa je povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje 1.542 kilograma mesa i proizvoda od mesa, kao i 85,2 kilograma mleka i proizvoda od mleka i 21,9 kilograma ribe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!