BEZ PENALA ZBOG "SRBIJAGASA": Evropska energetska zajednica objavila izveštaj o ovoj oblasti u Srbiji

J. Subin

04. 12. 2020. u 11:00

SRBIJA, kako su nam rekli u Evropskoj energetskoj zajednici, na sednici koja će biti održana 17. decembra, neće biti kažnjena zbog nerazdvajanja kompanije "Srbijagas".

БЕЗ ПЕНАЛА ЗБОГ СРБИЈАГАСА: Европска енергетска заједница објавила извештај о овој области у Србији

Foto arhiva V. N.

Ipak, Ministarski savet razmatraće slučaj protiv naše zemlje, jer nije urađeno efikasno razdvajanje operatora prenosnog sistema Jugoros-transport, u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Pre nekoliko dana pojavila se priča da bi našoj zemlji mogli biti izrečeni penali zbog toga što nije urađeno restrukturiranje "Srbijagasa", ali, čini se da smo se ovaj put izvukli.

Biće nam data mogućnost "popravnog".

- Sekretarijat Energetske zajednice zahtevaće od Ministarskog saveta da ovo kršenje kvalifikuje kao ozbiljno i konstantno, a to će biti korak pre izricanja sankcija, ukoliko ne bude problem otklonjen - rekli su nam u Energetskoj zajednici. Slučaj "Srbijagasa" zasnovan je na nepoštovanju Drugog energetskog paketa, koji je već dugo zamenjen Trećim.

"Srbijagas" se ne predržava Trećeg paketa, ali to bi mogao da bude predmet novog slučaja.

Naša zemlja, ni posle više od 10 godina, nije uspela da ispuni sve obaveze iz Trećeg energetskog paketa. Prema ovogodišnjem izveštaju Srbija je najdalje dogurala u naftnoj industriji. Tu smo odradili 80 odsto od zacrtanih obaveza. Nešto manje, oko 65 odsto, je u oblasti električne energije, a najlošije stojimo sa gasnim sektorom, energetskom infrastrukturom, ali i donošenjem zakona o klimatskim promenama, koji uopšte i nemamo.

NETRANSPARENTNI POSLOVI

U IZVEŠTAJU EEZ, kada je reč o gasu, Srbija prilično loše stoji. Samo pet odsto je urađeno razdvajanje firmi. Tako, kako se navodi u EEZ, "Transportgas", ćerka firma "Srbijagasa" još nije razdvojena i sertifikovana. Dato je odobrenje za "Jugorosgas", ali je njegovo razdvajanje još na čekanju. Uz to, projektna kompanija "Gastrans", za Turski tok 2 u Srbiji, registrovana je i overena od strane regulatora, iako je to bilo protiv mišljenja Sekretarijata. Nijedan od ova tri operatora prenosnog sistema nisu izdvojena u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Treći energetski paket su mere kojima se reguliše rad unutrašnjeg tržišta EU i njega je jednoglasno usvojio Savet Unije. Inače, u pripremi je i Četvrti energetski paket.

- Za razliku od gasa, kod struje nismo loši, ali ima i tu dosta da se radi - ispričao nam je naš stručnjak za energetiku. - Kod razdvajanja - reorganizacije elektrosektora imamo 49 odsto. To znači da je reforma tržišta električne energije u Srbiji ušla u period stagnacije i nisu se ispunile sve obaveze iz Trećeg energetskog paketa. Potrebne su izmene Zakona o energetici, koje omogućavaju promene u pravilima o pristupu mreži i transparentnosti veleprodajnog tržišta. Elektroprivreda Srbije je zadržala dominaciju na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu, pa se slabo razvija konkurentnost.

Operater prenosnog sistema - Elektromreža Srbije, nije razdvojen u skladu sa Direktivom o električnoj energiji, navodi se u izveštaju Evropske energetske zajednice. Procenat koji smo u ovom segmentu ispunili je samo 49 odsto. A glavni razlog je taj što razdvajanje vlasništva EMS nije završeno, a konačne odluke, za sve energetske aktivnosti, uključujući i prenos električne energije, i dalje ostaje na Vladi.

- EPS Distribucija je pravno odvojena kompanija, ali u pogledu organizacije i odlučivanja nije obezbeđena njena nezavisnost - ističe naš sagovornik. - Elektrokompanije u Srbiji, koje su u vlasništvu države, nisu nezavisne i nije razvijena konkurentnost na potrebnom nivou.

Kada je reč o delu koji se odnosi na klimatske promene, tu smo najlošije prošli, svega 24 odsto smo ispunili. Srbija nije usvojila Zakon o klimatskim promenama. Trebalo je još prošle godine. Njime će biti definisano kako se smanjuju emisije štetnih gasova. Postoje obaveze na osnovu Pariskog dogovora, ali mi još nismo ni zakonsku regulativu uradili.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu