SNIŽENA REFERENTNA KAMATNA STOPA: Narodna banka Srbije nastavlja sa ublažavanjem monetarne politike

B. Ca.

10. 12. 2020. u 18:48

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije snizio je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od jedan odsto.

СНИЖЕНА РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА: Народна банка Србије наставља са ублажавањем монетарне политике

D. Balšić

Na taj način se, kaže, nastavlja sa ublažavanjem monetarne politike. Referentna kamatna stopa se dodatnim smanjenjem nalazi na nivou koji je za 1,25 procentnih poena niži nego pre izbijanja pandemije.

Istovremeno, NBS je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa, sa plus/minus 1 procentni poen na plus/minus 0,9 procentnih poena u odnosu na referentnu kamatnu stopu. Time je kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena za 15 baznih poena, na 0,1 posto, a stopa na kreditne olakšice za 35 baznih poena, na 1,9 procenata.

Iz centralne banke naglašavaju da je adekvatna podrška NBS i Vlade privredi Srbije u velikoj meri doprinela manjem padu ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju od inicijalno očekivanog, kao i boljim rezultatima ekonomskog oporavka nakon toga.

Imajući to u vidu, NBS očekuje povoljniju stopu rasta BDP ove godine u odnosu na očekivanja na početku pandemije, od minus jedan odsto umesto minus 1,5 posto, iako je epidemiološka situacija i u svetu i kod nas pogoršana od oktobra. Podaci sa tržišta rada potvrđuju rast stope zaposlenosti.

- Očekujemo da pozitivne srednjoročne perspektive naše zemlje i mere Vlade i NBS doprinesu oporavku domaće tražnje, što će, uz dalju normalizaciju eksterne tražnje, uticati na više nego potpun oporavak naše privrede u sledećoj godini, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6,0 posto - dodaju iz Centralne banke. - Inflacija u Srbiji ostala je čvrsto pod kontrolom, kao što je to bila i u proteklih sedam godina, i u oktobru je ostala na nivou iz septembra od 1,8 procenata međugodišnje.

Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto.

NBS će nastaviti da bankama stavlja na raspolaganje jeftinu dinarsku likvidnost putem dodatnih svop aukcija kupovine deviza i aukcija repo kupovine hartija od vrednosti. Na taj način će se podstaći i dalji rast kreditne, a time i ekonomske aktivnosti.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio Memorandum kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od 3,0 posto plus/minus 1,5 procenata do kraja 2023. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 14. januara 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)