SRPSKI ministar finansija Siniša Mali kaže da je Vlada Srbije izašla sa više nego fer i korektnom ponudom za rešavanje pitanja plaćanja poreza za frilensere u prethodnom periodu, time što je predložila da dug, bez obračuna kamate, plate na 10 godina.

Komentari (5)

tuza

05.02.2021. 22:13

Normalno da isplate dugovanja za poreze i da nastave da placaju.Ako su fri lenseri nisu fri od placanja poreza i obaveza drzavi.Nece im valjda oni sto uredno placaju praviti i placati vrtice i skole za decu,puteve etc...

marko

06.02.2021. 07:58

@tuza - @Tuza Nikada i nismo tražili da ne plaćamo porez. Međutim, znate li da traže od nas da platimo retroaktivno 5 godina po zakonu koji je stariji od nekih koji su sada primorani da ga plate? Zamislite, zakon koji se tiče frilansera, iz vremena kada nisu postojale platforme za traženje poslova, nije bilo društvenih mreža i slično. Dakle, zastareo zakon i protivpravno naplaćivanje. Druga i još bitnija stvar. Tuza, koliko vi plaćate porez (ili vaš poslodavac?) Možda je to 10 ili 20%. Znate li koliko nama traže? Ne znate. Traže skoro 50%. Toga nema nigde u svetu. I to kažem bukvalno, ne figurativno. Podaci o ovome su javni i mogu se naći. Nigde nije porez ovoliko visok. Dakle, nije porez, nego pljačkanje. Kao da neko namerno želi da uništi ekonomiju u Srbiji i otera omladinu. I treća stvar, platićemo retroaktivno ogromne sume novca (više hiljada evra), koje ćemo otplaćivati godinama i nećemo moći da planiramo budućnost koju toliko reklamiraju. A za svo ovo vreme, niti smo mogli da imamo staž, niti da dignemo kredit kome je trebao, niti da da se školujemo ili lečimo o trošku države. Ništa. Vodili smo se kao nezaposleni i nije nas nige bilo. Je li vidite sad koliko ste površan komentar ostavili i o čemu je ovde zaista reč? Podržite nas, podržite omladinu i Srbiju.

Antun cupak

06.02.2021. 08:33

@marko - Да сте се пријавили као сви остали предузетници имали бисте све оно што сте изнели у вашем коментару.

Dsrko

06.02.2021. 05:17

Ne vidim zašto bi frelenseri, koji rade u inostranstvu preko interneta, plaćali bilo kakav porez ovoj državi. Prvo oni donose devize ovoj zemlji, a drugo: pa država ih je i naterala da tako zarađuju. No ako je donesen zakon o plaćanju poreza onda ok, ali ne može retroaktivno. Možda ti ljudi ne bi to radili tako, ili bi se odselili. Retroaktivno plaćanje je mafijaško iznuđivanje i država ima da se naplaća odšteta svima koji je zbog ovoga tuže međunarodnom sudu.