Feljton

Književni i životni usudi Meše Selimovića

Za Selimovića je karakteristično da je relativno kasno osvojio naklonost čitalačke publike i priznanja književne kritike: kao pisac, sporo je zadobijao mesto u književnom svetu

Tekstovi

SA SLOBODOM STIŽU TRAUME: Napuštena žena ga prijavljuje da živi nevenčano sa bivšom buržujkom

SA SLOBODOM STIŽU TRAUME: Napuštena žena ga prijavljuje da živi nevenčano sa "bivšom buržujkom"

U LETO 1944. godine, u ustaničkom Birču, popaljenom i opustošenom, formiran je Prosvetni odsek Inicijativnog narodnooslobodilačkog odbora za istočnu Bosnu od tri člana: Meša Selimović, Veso Jovanović i Milka Čaldarević, a zajedno sa Ismetom Mujezinovićem, Vojom Dimitrijevićem, Nenadom Petrovićem, Dušanom Blagojevićem, Vesom Jovanovićem i Mladenom Čaldarevićem, član je redakcije "Front slobode".

26. 07. 2020. u 19:29

ČOVEK koji nije uzalud živeo

ČOVEK koji nije uzalud živeo

PESNIK Matija Bećković je, u jednom uznetom fragmentu, markirao izuzetan svedočeći trenutak - kad se u živom stvaralačkom krugu našla jedna cela intelektualno-umetnička generacija, u kojoj Bećković posebno zapaža jednog iz tog okruženja - Mehmeda Mešu Selimovića.

22. 07. 2020. u 21:35

I KOD ustaša pisao da je Srbin

I KOD ustaša pisao da je Srbin

POŠTO je bio profesor po obrazovanju, i neko vreme uspešno delovao kao pedagog, Selimović nije mogao da odvaja beletrističko stvaranje od naučne sfere. Još od 1948. on u listovima i časopisima objavljuje kritičke komentare o knjigama, pre svega o onima čiji autori žive u Bosni i Hercegovini.

21. 07. 2020. u 20:39 >> 19:43

U BOSNI NIŠTA NIJE PROŠLO: Meša je dobro razumevao identitetsku dramu bosanskih muslimana

U BOSNI NIŠTA NIJE PROŠLO: Meša je dobro razumevao identitetsku dramu bosanskih muslimana

MEŠA Selimović, kao pisac posleratnog perioda, bio je na prekretnici između modela tradicionalne književnosti i nove modernističke literature, što posebno dolazi do izražaja u delima "Derviš i smrt" i "Tvrđava", gde se prepliće duhovno i kulturno nasleđe, prožeto islamskom kulturom, i novi modernistički i savremeni pogled u razumevanju čoveka i njegovog odnosa prema državi i društvenim institucijama.

20. 07. 2020. u 19:21

ČOVEKOVA upitanost pred svetom

ČOVEKOVA upitanost pred svetom

U "DERVIŠU i smrti" Selimović je načinio svojevrsni otklon u odnosu na svoj dotadašnji književni postupak, koji se temeljio na izuzetnom osećaju za stvaralačke domete srpskog jezika i njegov moderni umetnički idiom.

19. 07. 2020. u 21:35 >> 21:54

Vrhunac poštovanja u Beogradu

Vrhunac poštovanja u Beogradu

U ISTORIJI savremene srpske književnosti Meša Selimović (1910-1982) ima prestižno mesto, i s pravom se - zajedno sa Ivom Andrićem, Milošem Crnjanskim i Dobricom Ćosićem - smatra jednim od njenih legitimnih klasika.

18. 07. 2020. u 19:01