Feljton

Tako je govorio Amfilohije

U beogradskim intelektualnim krugovima pričalo se o kaluđerskoj legendi u kojoj se stopila istorija Morače, đakovanje kod Justina Popovića i učenost sticana po Evropi

Tekstovi

OPELO NA GROBU JOVANKE BROZ: Amfilohije je za života razotkrio sve o događaju koji je uzburkao javnost

OPELO NA GROBU JOVANKE BROZ: Amfilohije je za života razotkrio sve o događaju koji je uzburkao javnost

DA je kojim slučajem arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh pećki Amfilohije objavio memoare, a možda će biti i objavljeni, bilo bi to bez sumnje najčitanije štivo, ne samo na ovim našim prostorima. Kada smo početkom jula, 2017. banuli u Patrijaršiju da ga vidimo i porazgovaramo, toga dana bio je baš u dobrom raspoloženju. Zatražili smo intervju.

20. 11. 2020. u 18:12

MITROPOLIT SE SRODIO SA HRAMOM: Amfilohije  je primao i prosjaka i bogatog, pomagao je ljudima u volji i nevolji

MITROPOLIT SE SRODIO SA HRAMOM: Amfilohije je primao i prosjaka i bogatog, pomagao je ljudima u volji i nevolji

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije živeo je ispred svog vremena, video mnogo dalje od savremenika, prijatelja koji su ga svakodnevno okruživali, sledili njegove staze i bogaze, upijali svaku njegovu izgovorenu reč, uzimali blagoslov, primali svete tajne, ispovedali se, neki molili za oprost zbog grešnih misli i dela. Imao je kosmičku širinu, primao k sebi i prosjaka i bogatog, pomagao ljudima u volji i nevolji.

13. 11. 2020. u 18:00

MITROPOLITOVA VERA U KNJIŽEVNIKE: Imao je nerv da nepogrešivo oseti ko je talentovan pisac a ko nije

MITROPOLITOVA VERA U KNJIŽEVNIKE: Imao je nerv da nepogrešivo oseti ko je talentovan pisac a ko nije

NAJSTARIJI i najugledniji član Udruženja književnika Crne Gore bio je mitropolit Amfilohije. On se našao da pruži ruku pomoći kad je to udruženje bilo bivalo raskućeno i našlo se na ulici. Najpre je to bila baraka pod Goricom, potom crkva momišićka, a sada u Nemanjinom gradu. Novica Đurić, predsednik Udruženja, kaže da su pisci uvek sa radošću dočekivali svoga mitropolita.

11. 11. 2020. u 18:00