PRELEPE SLIKE IZ PEĆKE PATRIJARŠIJE: Patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 12:46

PATRIJARH srpski Porfirije služio je danas liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

ПРЕЛЕПЕ СЛИКЕ ИЗ ПЕЋКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ: Патријарх српски Порфирије служио литургију (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: SPC

U pratnji patrijarha, koji je sinoć doputovao u Pećku patrijaršiju, jesu episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije „Svetog Save“ u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije će se danas sresti sa svojim stipendistima iz Fonda „Privrednik“ i Zadužbine Sime Igumanova, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve. Iz SPC ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijarha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

- U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svesno i intuitivno osećao da sam na mestu na kojem se stvarala istorija naše crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sedeli arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsedavali saborima. Tako sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaršijskoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo - napisao je nedavno patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je juče, na Vidovdan, liturgiju u manastiru Gračanica, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave