NA VEČNI POČINAK ISPRAĆENA JOŠ JEDNA ŽRTVA UROŠA BLAŽIĆA: Malo Orašje svom Petru reklo zauvek zbogom

J.D.Lj.-J.I.

25. 06. 2023. u 22:00

"ZAŠTO Bože, zašto uze moje čedo... Petre, sine mamin, oko moje... Kako majka dalje da živi bez tebe? Neću moći..."

НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК ИСПРАЋЕНА ЈОШ ЈЕДНА ЖРТВА УРОША БЛАЖИЋА: Мало Орашје  свом Петру рекло заувек збогом

FOTO: Privatna arhiva

Reči, izgovorene gotovo bez snage, a suze presahle. Reči, a i bol Biljane, majke Petra Mitrovića (26), devete žrtve masovnog ubice Uroša Blažića u Malom Orašju, parale su  nebo. 

Iza belog sanduka, rođaci pridržavaju neutešnu majku Biljanu. Nesrećna žena jedva hoda. Pored nje, suprug i dva sina, Petrova braća. Nepreglena kolona krenula nešto pre 14 sati iz crkve prema seoskom groblju gde je na poslednji put ispraćen Petar. 

Izgubio je ovaj divan mladić životnu bitku u petak kasno posle podne. Stradao od kuršuma masovnog ubice Uroša i zauvek otišao u večnost nakon pedesetodnevne borbe. Preminuo je Petar od rana zadobijenih iz automatske puške kojom je dvadesetogodišnji ubica iz Dubone sejao smrt u dva sela nadomak Mladenovca i Smedereva. 

Brojno sveštenstvo, rodbina, prijatelji, idu u koloni. Ćute, mnogi jecaju, još ne veruju... I, ponovo bol, tuga, neverica. 

Nadvila se smrt nad Malim Orašjem od 4. maja kao strašni sud. Tek što su nedavno u molitvenom sabranju na mestu zločina, kod spomenika "Ravni gaj", porodice i meštani održali četrdesetodnevni pomen petorici ubijenih momaka, opet suze, ovoga puta za Petrom. 

- Borio se pedeset dana. Borili su se lekari. Ali, povrede su bilo takve da ni sav život što se skupio u telu ovog jakog momka nije imao šansu da pobedi - govore nam meštani pitomog Malog Orašja. 

Petar Mitrović pokošen je rafalnim iz automata monstruma. Bio je najteže povređen od šestoro ranjenih u selu. Nade da će preživeti rasle su svakim preživljenim danom.

Ipak, umrle su s Petrom u petak. 

Nije, zbog Petrove smrti, selo slavilo crkvenu slavu, kao ni što nije slavilo ni zavetinu, već su se u seoskoj litiji svi molili za duše ubijenih. 

- Nikada Malo Orašje posle ovog zločina neće biti isto - ponavljali su i juče meštani. 

Sveštenici, od dana stradanja, neprestano čitaju posebne molitve za žrtve i čitavo selo. 

- Petar je voleo selo, dolazio u crkvu, postio i pričestio se. Voleo je folklor, bio je predsednik KUD u selu. Imao planove - da obnovi izvore i znamenita mesta, kako bi očuvao tradiciju koju je imao kao vodič za "bolje sutra", napisano je na zvaničnoj fejsbuk-stranici seoske crkve. 

Zbog smrti šestog mladića iz ovog sela, litija i seoska slava i ručak su otkazani. 

Uroš Blažić je 4. maja uveče, bez ikakvog povoda, u ubilačkom pohodu kroz dva sela sejao smrt automatskom puškom. U Malom Orašju pucao je na mlade koji su se okupili da se druže i slave život. Oduzeo im je pravo na to. Oduzeo je i život petorici momaka. Najmlađi je imao 15, najstariji 21 godinu. Ubio je Marka (18), Aleksandra (17), Nikolu (15), Lazara (20) i Nemanju (21). Posle krvavog pohoda u Malom Orašju, zaputio se ka susednoj Duboni gde je, u školskom dvorištu, ubio brata i sestru Milana (21) i Kristinu Panić (19) i Dalibora Todorovića (25). Pucao je na skoro svakoga koga je video. Ranio je te noći ukupno dvanaestoro ljudi.

Posle masakra, ukrao je automobil, potom oteo taksistu koji je vozio putnicu iz Smedereva, i uz pretnju ručnom bombom, zahtevao da ga odveze do sela Vinjište. Put je trajao pet časova. U selu kod Kragujevca sakrio se u kući svog ujaka, gde ga je policija i uhapsila nakon što je dobila poziv otetog taksiste. 

Kad su ga uhapsili, pred tužiocem je rekao da je imao nameru da zaplaši ljude jer su loše govorili o njemu i njegovoj porodici. Ubijene mladiće, tvrdio je, nije poznavao. 

BRAT OD STRICA

PREMINULI Petar Mitrović, inače je brat od strica Marka Mitrovića (18) koji je ubijen 4. maja kod spomenika na mestu Ravni gaj u Malom Orašju.

"OSETLjIVA ISTRAGA"

IAKO je psihijatrijsko veštačenje Uroša Blažića stiglo u Više javno tužilaštvo u Smederevu, tamo navode da zasad neće izlaziti u javnost sa rezultatima zbog, kako kažu, "osetljivosti istrage".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)