PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI: Zaječar se oprašta od poginulih rudara

S. M. J.

03. 11. 2023. u 17:23

U ZAJEČARU 6. novembra Dan žalosti zbog pogibije dvojice rudara na separaciji rudnika "Lubnica" u Grljanu.

ПРОГЛАШЕН ДАН ЖАЛОСТИ: Зајечар се опрашта од погинулих рудара

Foto: SMJ

Povodom nesreće koja se dogodila na separaciji Rudnika lignita „Lubnica“ u Grljanu, u kojoj su živote izgubili rudari Dejan Krajnjanović i Ljubiša Bosiljković, gradonačelnik Grada Zaječara Boško Ničić, doneo je odluku da se ponedeljak, 6. novembar, proglasi Danom žalosti.

-Tragedija u kojoj su stradali naši rudari, a jedan njihov kolega povređen potresla je sve građane Zaječara i meštane naših sela. Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebive. Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad u obavljanju ovog teškog posla, a njihova tragedija veliki gubitak. Zato Zaječar i cela Srbija posebno žali zbog gubitka njihovih života – saopštio je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme Dana žalosti, zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti. Ustanove u oblasti kulture obavezne su da svoje programe otkažu ili prilagode Danu žalosti. Dan žalosti u sportskim halama, na stadionu i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova i udruženja. Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima i u ugostiteljskim i drugim lokalima - navodi se u odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije