ZASTRAŠIVALI SVEDOKA: Specijalni sud u Hagu uhapsio dvojicu Albanaca

Tanjug

06. 10. 2023. u 21:11

SPECIJALNI sud za zločine OVK u Hagu saopštio je danas da su predstavnici tužilaštva tog suda na KiM uhapsili Ismeta Bahtjarija i Sabita Januzija pod optužbom za zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.

ЗАСТРАШИВАЛИ СВЕДОКА: Специјални суд у Хагу ухапсио двојицу Албанаца

Foto: Tanjug/AP

Prebačeni su u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku.

Bahtjari i Januzi su uhapšeni u četvrtak zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključučući zastrašivanje tokom krivičnog postupka iz člana 387. krivičnog zakonika Kosova iz 2019. godine i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, što predstavlja kršenje zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Sudija za prethodni postupak je našao da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi pokušali da odvrate svedoka od svedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Misija EULEX obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema zakonima, kao i kosovska policija.

-Specijalizovano tužilaštvo smatra zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, dodaje se u saopštenju.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su Januzi i Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji.

U potvrđenoj optužnici se takođe navodi da su se Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali svedoka 1, kao i posle toga.

Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su Januzi i Bahtjari imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti, navodi se u saopštenju.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija i Januzija predviđeno je za ponedeljak na javnoj sednici.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)