PRETRES POČEO ISPOČETKA: Suđenje za paljenje ambasade SAD 2008. godine

J.D.Lj.

12. 12. 2023. u 16:19

U Višem sudu u Beogradu danas je, iznošenjem uvodnih reči stranaka u postupku, ispočetka počelo suđenje za paljenje ambasade Sjedinjenih Američkih Država tokom mitinga protiv proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

ПРЕТРЕС ПОЧЕО ИСПОЧЕТКА: Суђење за паљење амбасаде САД 2008. године

Foto: Milena Anđela

U ovom predmetu, sudi se četvorici visokih policijskih funkcionera, optuženih da su pre deceniju i po, u vreme mitinga, komandovali policijskim snagama na beogradskim ulicama. Tada su u neredima huligani zapalili ambasadu SAD u centru grada, a kamenovali ambasadu Nemačke i Hrvatske.

Na optuženičkoj klupi se nalaze tadašnji visoki funkncioneri MUP, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Mladen Kuribak i Bojan Marković, koji se terete za krivično delo protiv opšte sigurnosti. U ovom predmetu sudilo se i tadašnjem načelniku Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije Zoranu Raškoviću, ali je postupak protiv njega obustavljen jer je preminuo. Svi optuženi od samog početka negiraju krivicu.

Prvu optužnicu, podsetimo, Više javno tužilaštvo podiglo u aprilu 2017., ali je tek nakon dve godine ona stupila na snagu. Paljenje ambasade, inače, bilo je predmet još jednog, odvojenog, sudskog postupka.

Apelacioni sud je početkom 2019. zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobodio četvoricu mladića. Oni su u prvostepenom postupku bili osuđeni na šest do 10 meseci uslovne kazne, zbog učešća u neredima ispred američke ambasade, odnosno zbog izazivanja opšte opasnosti. Istom odlukom Apelacionog suda, još trojici ranije osumnjičenih potvrđene su oslobađajuće presude.

U obrazloženju oslobađajuće presude, Apelacioni sud je naveo da se ne može utvrditi uzročno-posledična veza između radnji okrivljenih i nastupanja težih posledica - odnosno, da bacanje kamenica na zgradu ambasade može da izazove požar.

Sud je takođe naveo da tužilac u optužnici okrivljenima nije ni stavio na teret da su bacali upaljene baklje na ambasadu SAD, već da su to radila druga N.N. lica.

Takođe, sud je utvrdio i da se prethodno okrivljeni ne mogu povezati sa smrću demonstranta Zorana Vujovića, koji je nastradao tokom požara u ambasadi.

U neredima na beogradskim ulicama nakon mitinga povređena su 52 policajca i 78 građana.

Ambasada SAD, iako je pretrpela ogromnu štetu, nikada sudu nije dostavila i zahtev za nadoknadu iste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024