SMENJIVAĆE SE NA SEDAM DANA: Određena dvojica tužilaca za suzbijanje trgovine ljudima

S. J. M.

25. 09. 2023. u 12:10

GLAVNI viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović imenovao je dva javna tužioca za kontakt tačke za suzbijanje trgovine ljudima, u cilju ubrzanja procesa rada, otkrivanja učinilaca krivičnih dela iz ove oblasti, kao i vođenja proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima.

СМЕЊИВАЋЕ СЕ НА СЕДАМ ДАНА: Одређена двојица тужилаца за сузбијање трговине људима

Ova institucija već ima manjak ljudstva, Foto N. Skenderija

Imenovani tužioci će se smenjivati na sedam dana i davaće konsultacije i aktivno učestvovati u pretkrivičnom postupku i od strane policije će biti kontaktirani i konsultovani kada postoji sumnja na izvršenje krivičnog dela Trgovina ljudima.

Trgovina ljudima ima više pojavnih oblika, od radne ili seksualne ekspolatacije, prosjačenja, uspostavljanja ropskog odnosa, oduzimanja organa...

Više javno tužilaštvo u Beogradu već više od godinu dana aktivno se zalaže za unapređenje položaja žrtava teških krivičnih dela, među kojima su i žrtve trgovine ljudima.

U tom cilju je, zahvaljujući Koordinatorki za rodno zasnovano nasilje, formiralo Službu za pomoć i podršku žrtvama i svedocima, koja se posvećeno stara da žrtve ne prolaze ponovo kroz traume i istraju u učešću u krivičnom postupku.

S druge strane, preduzelo je i niz aktivnosti u cilju suzbijanja ovog krivičnog dela i proaktivnog progona radi adekvatnog kažnjavanja učinioca. Postupajući na ovaj način u svoju praksu VJT u Beogradu implementiralo je sve pozitivnopravne propise koji regulišu ovu oblast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)