PUCAO DAMIR DA OSVETI GORANA? Šest godina od ubistva "Kavčanina" Davorina Baltića u srcu Beograda, na Vračaru

Z. Uskoković

03. 01. 2024. u 13:05

PRE tačno šest godina, prvog dana 2018., u sačekuši na Vračaru, u srcu Beograda, ubijen je, prema obaveštajnim podacima iz regiona - visokopozicionirani pripadnik "kavačkog klana" i njihov glavni operativac - Nikšićanin Davorin Baltić (40). Srpska policija je kao jednog, od dvojice, egzekutora identifikovala Užičanina Damira Hadžića, dok se o drugom i dalje samo nagađa.

ПУЦАО ДАМИР ДА ОСВЕТИ ГОРАНА? Шест година од убиства Кавчанина Даворина Балтића у срцу Београда, на Врачару

Davorina Baltića ubice sačekale ispred garaže zgrade u kojoj je živeo/ Davorin Baltić (u uglu), Foto Ž. Knežević

O ovom zločinu se govorilo nedavno i na suđenju pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Specijalnom sudu u Beogradu. Okrivljeni saradnici, na prvom mestu Nikola Spasojević, pomenuli su kao drugog mogućeg izvršioca, jednu od žrtava iz kuće strave u Ritopeku - mladića iz Rušnja Gorana Mihajlovića (21).

Snimci ove likvidacije, koje su zabeležile kamere video-nadzora, ispred garaže, gde se dogodio zločin - pronađeni su tokom pretresa kuća pripadnika Belivukove grupe. Postoje operativna saznanja da su u ubistvima Baltićevih, navodnih, ubica učestvovali upravo pripadnici ove beogradske kriminalne ekipe.

Užičanin Hadžić (45), koji je slovio za člana "škaljarskog klana", usmrćen je u sačekuši na grčkom ostrvu Krf, dve i po godine kasnije, 23. jula 2020. godine. U tom oružanom napadu likvidiran je i Alan Kožar (43), predvodnik barske kriminalne grupe, bliske Luki Bojoviću, Filipu Koraću i "škaljarcima". Za ovaj zločin i dalje se u Grčkoj vodi istraga.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal i srpska policija intenzivno sarađuju sa grčkim kolegama na ovom slučaju. Dobar deo dokaza je pronađen tokom pregleda skaj-komunikacije između određenih članova i vođa "kavačkog klana", ali i pripadnika Belivukove grupe. Tako se, pored ostalog, došlo do saznanja da su dvostruka likvidacija na Krfu, sa, takođe, dvostrukim smaknućem u Atini, pola godine ranije, januara 2020, plaćene dva miliona evra.

Na osnovu podataka iz zaštićenih aplikacija "Skaj" i "Amon", srpska policija i JTOK imaju saznanja da je za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića (19. januar, Atina), kao i Alena Kožara i Damira Hadžića (23. jula, Krf) Radoje Zvicer, navodno, dao milion, Darko Šarić 750.000, a Nikola Spasojević 250.000 evra.

Nema sumnje da ove egzekucije nisu organizovane samo kao osveta za Baltića, ali je činjenica da je njegovim ubistvom nestala jedna od važnih karika "kavačkog klana". On je neko ko se vezivao za prvu smrt u ratu dva kotorska klana, koji je započeo krajem 2014. nestankom više od 200 kilograma kokaina u Valensiji.

Kao prva žrtva navodi se "škaljarac" Goran Radoman, čovek koji je, navodno, upravo organizovao tu krađu zbog koje će godinama kasnije padati glave širom sveta. U ovom trenutku, na obe strane, zabeleženo je više od 50 mrtvih.

Radomanovo ubistvo, u jednoj od garaža u Novom Beogradu, februara 2015. godine, prema operativnim podacima srpskih i crnogorskih bezbednosnih službi, organizovao je, navodno, upravo Davorin Baltić. Gotovo na identičan način i on je ubijen nepune tri godine kasnije.

Mihajlović ima alibi

NA suđenju Belivukovoj i Miljkovićevoj kriminalnoj grupi, pravni zastupnik porodice Gorana Mihajlovića, advokat Ivan Ninić, dostavio je medicinsku dokumentaciju po kojoj njegov klijent nije mogao da učestvuje u ubistvu Baltića, jer je nekoliko dana pre toga operisan u Urgentnom centru:

- Moram da kažem i da dostavim lekarsku dokumentaciju, da Goran Mihajlović nije imao nikakve veze sa ubistvom Baltića, to su neproverene i netačne informacije. Doneo sam dokumentaciju, on je imao hiruršku intervenciju 24. 12. 2017. i otežano se kretao.

Ispalili 60 metaka

TE kobne noći Baltića, koji je bio u društvu bliske drugarice i kume njegove supruge, ubice su sačekale ispred garaže zgrade u kojoj je živeo. Egzekutori, obučeni u belo, istrčali su iz mraka i iz automata i pištolja ispalili 60 metaka. Kotoranin je bio na mestu mrtav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)