UTAJILA POREZ DRŽAVI: Izbegavala plaćanje, novac korišćen za privatne potrebe

J.D.Lj.

19. 01. 2024. u 14:17

TREĆE osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon opsežno sprovedenih dokaznih radnji, podnelo sudu optužni predlog protiv I. S. (42) zbog sumnje da je izvršila poresku utaju.

УТАЈИЛА ПОРЕЗ ДРЖАВИ: Избегавала плаћање, новац коришћен за приватне потребе

Građani i privreda se previše zadužuju, Foto N. Fifić

Ona je, kao direktor privrednog društva „Mistella“, za poreske periode od 1.oktobra 2017. pa do 30. oktobra iste godine, zatim od 1. maja do 31. maja 2018. i od 1. oktobra do 31. oktobra 2018. godine, izbegla da nadležnoj filijali Poreske uprave u podnetim poreskim prijavama iskaže PDV obavezu u ukupnom iznosu od 3.597.588 dinara.

Istim optužnim aktom optuženoj je na teret stavljeno i da je izvršila produženo krivično delo poreska utaja, a koje je izvršila na taj način što je, u više navrata, izvršila prodaju robe bez evidentiranja u poslovnim knjigama privrednog društva „Mistella“ čiji je direktor, a što se smatra uzimanjem iz imovine i korišćenjem usluga od strane vlasnika za njegove privatne potrebe.

Tako je, u periodu od 31. oktobra 2017. do 31. oktobra naredne godine izbegla plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 4.821.99 dinara, te joj je na teret stavljeno i još jedno krivično delo koje je, takođe kao direktor pravnog lica „Mistela“, izvršila na taj način što je izbegla da obračuna i plati porez na dobit pravnih lica za 2017. godinu u iznosu od 4.610.583 dinara.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da sud nakon održanog glavnog pretresa izvedenih dokaza okrivljenu I. S. oglasi krivom zbog izvršenja krivičnih dela koja joj se stavljaju na teret, te da je osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dve godine kao i na plaćanje jedinstvene novčane kazne u iznosu od 1.050.000 dinara, te da je obaveže da nadoknadi troškove krivičnog postupka.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)