"SKAJ" PRIHVAĆEN KAO DOKAZ: U Podgoričkom višem sudu izrečena presuda u postupku za pokušaj ubistva Marka LJubiše

S. Đokić

13. 02. 2024. u 07:00

U PODGORIČKOM Višem sudu juče je, u postupku za pokušaj ubistva Marka Ljubiše zvanog Kana, doneta prva presuda na temelju skaj-komunikacije, koju su Crnoj Gori dostavili pravosudni organi Francuske.

СКАЈ ПРИХВАЋЕН КАО ДОКАЗ: У Подгоричком вишем суду изречена пресуда у поступку за покушај убиства Марка Љубише

Viši sud u Podgorici, Foto V. Kadić

Prvostepenom odlukom, koju je donela sudija Vesna Kovačević, Lazar Ilić i Nikola Mileković osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je Strahinji Saviću izrečena kazna od četiri godine. Istom presudom, Grga Milićević osuđen je na tri i po godine, a Miloš Klečko na tri godine.

Kako je sud utvrdio, krivično delo su počinili u januaru 2021. godine, a svi su osuđeni zbog članstva u kriminalnoj organizaciji, dok je Lazar Ilić oglašen krivim i za nedozvoljeno držanje oružja. Istovremeno, Ilić i Strahinja Savić oslobođeni su optužbi da su kao saizvršioci izvršili krivično delo ubistvo u pokušaju, dok je Mileković osuđen zbog podstekivanja.

U obrazloženju presude, sudija Kovačević je navela da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, u cilju sprovođenja ovog postupka, zamolnicom zatražilo od nadležnih pravosudnih organa Francuske pružanje pravne pomoći u vidu dostavljanja dokaznog materijala, odnosno podataka sa skaj-platforme, i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom.

- Ovaj sud nema osnov da sumnja u verodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih

izdvojili francuski nadležni pravosudni organi i dostavili pravosudnim organima Crne Gore - navela je u obrazloženju sudija Kovačević i dodala da za sud nema dokaza da je krivično delo ubistvo u pokušaju uopšte i započeto..

Lazar Ilić, Foto Privatna arhiva

Ona je dodala i da je optuženi Savić ranije sam predao telefon i šifre, a iz iskaza jednog od svedoka proizlazi da je i dao saglasnost da se obavi uvid u skaj-prepisku.

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije, koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni. Pored njih petoroce, koji su se nalazili na optužnici, članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su i druge zasad neidentifikovane osobe sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)