ELEZ POMAGAO "KAVČANIMA": Ministar policije Aleksandar Vulin upozorava da kriminalci u regionu jako dobro sarađuju

Z. U. - O. M.

24. 12. 2020. u 08:00

BROJNA krivična dela, koja su pripadnici "kavačkog klana" činili u Srbiji rađena su uz saglasnost i aktivnu pomoć Darka Eleza. Reč je o najtežim krivičnim delima - ubistvima, dilovanju droge, reketu... Srpska policija je duže vreme pratila kretanje ovog Sarajlije, čija se uloga u brojnim likvidacijama u Beogradu sada istražuje.

ЕЛЕЗ ПОМАГАО КАВЧАНИМА: Министар полиције Александар Вулин упозорава да криминалци у региону јако добро сарађују

Foto: Printskrin

Ovo je u sredu poručio ministar policije Aleksandar Vulin i dodao da je evidentno da kriminalci u regionu jako dobro sarađuju i da je očigledno da za njih granice između država ne predstavljaju prepreku.

- Za građane Srbije i Republike Srpske jako je dobra vest da on više nije na slobodi - poručio je Vulin. - U Srbiji nema zaštićenih. Predsednik Aleksandar Vučić je objavio rat mafiji i svako ko misli da on govori olako ili da to kaže iz nekih političkih razloga, mnogo greši. U obračunu sa kriminalom neće se stati samo na Darku Elezu.

Za hapšenje ovog Sarajlije bio je neophodan zahtev Bosne i Hercegovine, jer je državljanin obe zemlje.

- To nam je mnogo olakšalo posao, jer su to krivična dela koja su se već desila, znamo kako i na koji način - objasnio je ministar Vulin.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da se Elez potražuje radi vođenja sudskog postupka u predmetu "Lutka", ali i istrage koja se vodi sa policijom Republike Srpske zbog više teških krivičnih dela počinjenih od 2017. do 2019. godine, među kojima su i dva ubistva. Reč je o ubistvu vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar, koji je ubijen 31. maja 2018. pred svojom zgradom u Istočnom Novom Sarajevu.

Drugi zločin dogodio se 1. januara 2019. kada je ispred kluba "Sparta" automatskom puškom ubijen vlasnik Miloš Ostojić. Usmrćen je pred više očevidaca budući da je u klubu bila repriza proslave Nove godine. Ubice su pobegle "golfom" koji je zapaljen zajedno s puškom u naselju Ivanići.

Inače, slučajem "Lutka" razbijena je jedna od najjačih kriminalnih organizacija u BiH. Optužnicom su obuhvaćene 32 osobe, ali Elezu nikada nije suđeno, jer se u vreme postupka sve vreme nalazio u Srbiji.

- U prvo vreme bio je na izdržavanju zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici, a po izlasku imao je zaštitu određenih pojedinaca iz MUP - navodi naš sagovornik. - Navodno, pričalo se da dostavlja informacije bitne za rasvetljavanje pojedinih krivičnih dela, a u isto vreme je, kako se sumnja, i sam organizovao zločine.

Inače, u predmetu "Lutka", 15 osoba je osuđeno na 118 godina zatvora. Najveću kaznu dobio je nekadašnji šef Odseka za droge u SIPA Bojan Cvijan, koji je osuđen na 20 godina. Tom optužnicom Elez se tereti da je bio organizator kriminalne grupe, kao i nalogodavac više zločina. Prema optužnici, a kasnije i presudi, grupa je odgovorna za ubistva Borisa Govedarice (avgust 2007) i Zorana Goluba Čarlame (avgust 2008), koji su izrešetani automatskim puškama, Vlatka Mačara koji je raznesen u eksploziji mine (januar 2008) u kojoj su kolaterarne žrtve bili Rade Magazin i Milan Vlaškić, pokušaju ubistva Đorđa Ždrale (april i oktobar 2006).

Grupi su na teret stavljene i spektakularne pljačke 2,2 miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo (jun 2006), 670.000 konvertibilnih maraka iz "Pošte 2" (jun 2008) u Sarajevu, 1,8 miliona KM iz kombija Pavlović International banke (avgust 2005) i pokušaj pljačke 2,2 miliona KM iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu (novembar 2005), pranje novca... Prema optužnici Elez je bio i direktni izvršilac nekoliko likvidacija i pljački.

ZNALI SMO KUDA SE KREĆE

MINISTAR Vulin kaže da je Elez uhapšen u Batajnici, u firmi koja je glasila na njegovu ženu, ali je bila suštinski u njegovom vlasništvu.

- Akcija je bila profesionalna, znali smo kuda se kreće, s kim se viđa - rekao je Vulin i ponovio da u borbi protiv organizovanog kriminala nema zaštićenih. - Teško je reći da je Elez imao zaštitu Ministarstva policije, on je državljanin i Srbije i BiH. Za poslednjih mesec dana uhapsili smo Darka Eleza, koji neće više moći da uništava živote naših građana, uhapsili smo "Pink Pantere", koji su ukrali satove vredne četiri miliona evra. U borbi s narkoticima radimo svakog dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost