POGLED ISKOSA: Nedostižni Paja Jovanović

Dejan Đorić

31. 05. 2023. u 16:50

U JEDNOJ od najprestižnijih, zapravo po obimu izlagačke i izdavačke delatnosti najvažnijoj beogradskoj privatnoj Galeriji "Arte" (sa nekoliko izložbenih prostora), tokom aprila i maja predstavljena je jedna sjajna izložba.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Недостижни Паја Јовановић

Petar Petrović, Paja Jovanović, Foti Privatna arhiva

Premda se ta institucija do sada bavila modernom i aktuelnom umetnošću, njen iskorak prema starijim vidovima srpske umetnosti odličan je kulturološki potez, jer jedino ona ima kapacitete da publici na dostojan način predstavi i druge vidove umetnosti od (post)modernih. Ovog puta Ivan Mitić, vlasnik Galerije, iznenadio je sa svojim timom saradnika manjom retrospektivom slika i crteža Pavla Paje Jovanovića (Vršac, 1859 - Beč, 1957). Velika vrednost te visoke likovne smotre je što su ponajviše izložena dela iz privatnih kolekcija, koja se ranije nisu mogla videti. Ako neko pomisli da su kapitalne slike ovog slikara i akademika samo u muzejima, trebalo je da poseti Galeriju "Arte" i uveri se kakvo blago se krije u privatnom vlasništvu.

Značaj izložbe maksimalno je podignut i izdavanjem monografije u kojoj je sve uzorno. Pisac teksta je istoričar umetnosti Petar Petrović, kustos Narodnog muzeja Srbije, uz Nikolu Kusovca najbolji poznavalac života i dela Paje Jovanovića. Najveći deo njegovog teksta posvećen je "Životu i delu" ovog umetnika a u naučnom aparatu ove monografije na 163 strane, štampane na srpskom i engleskom jeziku, nalaze se i "Osnovna literatura", "Hronologija i važni datumi iz života Pavla Paje Jovanovića", "Savremenici o Paji Jovanoviću - Uspomene i sećanja", kao i "Imenski registar" i "Spisak ilustracija". Petar Petrović je učinio veliki napor da pribavi za ovu petu monografiju o velikom slikaru fotografije iz brojnih srpskih i inostranih muzeja i foto-arhiva, fotografije iz arhiva aukcijskih kuća u Evropi i Kanadi i fotografije iz arhiva jugoslovenskih i svetskih galerija. Za ovu brižljivo pripremljenu i izvedenu izložbu i knjigu angažovani su i drugi najbolji saradnici poput fotografa Vladimira Popovića i štamparije "Birograf".

Paja Jovanović, stvaralac koji je živeo skoro sto godina, kao i drugi velikan Uroš Predić, uz Miodraga Dada Đurića i Marinu Abramović, svetski je najslavniji i najviše nagrađivani umetnik sa ovog prostora. Izuzev nekoliko savremenih kritičara i konceptualnih umetnika, on uživa ogromno poštovanje i naših savremenih slikara, njegova slava nepodeljeno traje posebno u narodu kao uzor nedostižnog likovnog kvaliteta i uspeha. Fizički lep, osvajač najlepših evropskih dama, slikar careva, kraljeva i predsednika država, suprug lepe Bečlijke Hermine Muni, od njega mlađe 30 godina (kada su je ostarelu pitali da li je zbog razlike u godinama varala Paju, odgovorila je: "Ne, varao je on mene"), Jovanović je najvažniji slikar tema iz srpskih, vojvođanskih, hercegovačkih, crnogorskih i arbanaških krajeva, ali i iz germanske istorije i evropske aristokratije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!