POVRATAK "IZGUBLJENIH" I SERSEJ LANISTER U SVEMIRU: Na kanalu Star april posvećen ljubiteljima naučne fantastike

N. Dražović

06. 04. 2024. u 05:00

UZBUDLjIV april očekuje nas na Star kanalu, dok će se naslovima koji će se u programskoj šemi ove televizije naći već od 8. aprila, posebno obradovati ljubitelji naučne fantastike. A za početak - prava TV poslastica.

ПОВРАТАК ИЗГУБЉЕНИХ И СЕРСЕЈ ЛАНИСТЕР У СВЕМИРУ: На каналу Стар април посвећен љубитељима научне фантастике

Foto Star

Na 20-godišnjicu od početka prikazivanja, kultna serija "Izgubljeni" stiže 8. aprila na Star kanal, gde će se emitovati radnim danima od 20.00. Snimana je na Havajima sa mnogočlanom glavnom glumačkom postavom i važi za jednu od najskupljih, ali i za najuticajniju u američkoj, pa i svetskoj TV kulturi, budući da je termin "bindžovanja" stavljen u upotrebu upravo uz ovaj hit. Posle nje je usledilo mnogo knjiga, stripova, igara i drugih serija sa sličnom tematikom.

"Izgubljeni" su te 2004. ostvarili nezapamćeni uspeh već prvom epizodom, koju je pogledalo 20 miliona Amerikanaca, što je mreži Ej-Bi-Si donelo najbolji rejting još od kviza "Želite li da postanete milioner" iz 2000. Serija je zadržala visoku gledanost i tokom druge sezone, zbog čega su čelnici televizije "pokvarili" planove autorima i producentima, na čelu sa Dž. Dž. Ejbramsom, da je završe s trećim ciklusom. Snimljeno je šest sezona sa 121 epizodom.

Priča prati putnike koji su preživeli pad aviona, na naizgled napušteno tropsko ostrvo, gde su primorani da sarađuju kako bi preživeli. Njihov opstanak ugrožavaju polarni medvedi, divlje svinje kao i čudovište koje čupa stabla iz zemlje. Preživeli će uskoro upoznati i Francuskinju Danijel Ruso (Mira Furlan), koja je na ostrvo dospela posle brodoloma od pre 16 godina. Od nje će saznati za misteriozne "Druge", koji vladaju ostrvom i koji su joj oteli ćerku Aleks...

Samo dan kasnije, od 9. aprila (utorkom u 22.00) sledi balkanska premijera prošlogodišnjeg TV hita "Roj". Ova nemačka es-ef triler-drama, snimljena prema istoimenom romanu Franka Šecinga o borbi čovečanstva protiv nepoznate inteligencije iz mračnih dubina, proizvedena je sa procenjenim budžetom od 40 miliona evra, što je čini najskupljom nemačkom TV produkcijom svih vremena. Serija je imala svetsku premijeru na prošlogodišnjem, 73. Berlinalu. Kroz osam epizoda pratimo čudne stvari koje se dešavaju širom sveta, a proistekle su iz okeana - kitovi uništavaju čamce, rakovi napadaju ljude na plažama, dagnje blokiraju teretne brodove...

Foto Star

"Roj"

Nepoznati ledeni crv destabilizuje kontinentalne padine i izaziva cunamije, dok se smrtonosni patogen širi u pijućoj vodi. Život na planeti iz dana u dan postaje kritičniji, a niko ne može da uspostavi vezu između naizgled nasumičnih napada. Osim okupljene grupe naučnika, koji slute da se iza svega krije inteligentna sila iz mračnih dubina, sposobna da manipuliše okeanima i svime što se u njima nalazi. Biće koje je svedočilo o uništenju mora od strane čoveka, a sada je odlučilo da ljude zbriše sa Zemlje. Naučnici su primorani da se otisnu u misiju opasnu po život, prateći "roj" unutar Arktičkog okeana...

Od kreatora Zaka Pena ("Osvetnici", "Neverovatni Hulk" i "Iks-men 2"), i producenata Glena Macare ("Okružen mrtvima") i Ajre Stivena Bera ("Zvezdane staze"), na Star kanal premijerno stiže nova hit serija "Svetionik 23". Od 10. aprila, sredom u 22.00, naučno-fantastični psihološki triler vodi nas u daleku budućnost, u 23. vek, na jedan od mnogobrojnih udaljenih svetionika u kosmosu za međugalaktičke putnike. Svetionikom 23 upravlja nekadašnji vojnik Halan Kaj Nelson (Stefan Džejms), koji boluje od amnezije. Ne može da se seti kako je i zašto dospeo na to mesto. Posao će mu se zakomplikovati kada neočekivana posetiteljka, jedina preživela s uništenog svemirskog broda - vladina agentkinja Aster Kejliks (Lina Hidi), razotkrije mračnu tajnu skrivenu na svetioniku. Mada su sumnjičavi jedno prema drugom, ostaviće po strani svoje razlike kako bi se suočili sa nizom pretnji koje su povezane sa misterioznim elementima nalik stenama. I dok slaže pazl od Halanove prošlosti, Aster dolazi do šokantnog otkrića - elementi kada se spoje formiraju artefakt, koji će privući ekstremističku organizaciju "Kolona" i smrtonosnu veštačku inteligenciju "Alef". Obe sile uputile su se ka svetioniku 23, pa Aster mora da donese odluku koja može značiti samo jedno - život ili smrt.

Foto Star

Stefan Džejms i Lina Hidi u seriji "Svetionik 23"

Ono što je posebno zanimljivo fanovima serija jeste to da glavnu žensku rolu u ovoj naučnofantastičnoj sagi tumači glumica Lina Hidi, najpoznatija po roli čuvene Sersej u kultnoj drami "Igra prestola". Hidijeva će se osim kao glumica u "Svetioniku 23" oprobati i u ulozi producentkinje.

- Lina je i pre angažmana u "Igri prestola" bila vrhunska umetnica, a Sersej je samo učinila da ceo svet sazna za njen do tada neotkriveni talenat. Kada sam joj ponudio rad na "Svetioniku 23" bio sam svestan pritiska koji dolazi sa njenim nasleđem, ali sam iz umetničke pozicije takođe poželeo da zajedno napravimo iskorak u nešto novo. Poveli smo Sersej u svemir, a Lina je kao Aster prevazišla sva moja očekivanja - istakao je autor projekta Zak Pen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...