PRIČA O KUĆI ZORKE ADŽIĆ: Na Kraljevdan se otvara izložba o jednoj od najstarijih kuća u Kraljevu

D.B.M.

17. 04. 2023. u 15:23

NA Kraljevdan, u sredu 19. aprila, tačno u podne, na Trgu Jovana Sarića u Kraljevu biće otvorena zajednička izložba Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pod nazivom "Adžića kuća - spomenik kulture, književnosti i umetnosti".

ПРИЧА О КУЋИ ЗОРКЕ АЏИЋ: На Краљевдан се отвара изложба о једној од најстаријих кућа у Краљеву

vikipedija

Vremešni objekat izgradio je ugledni kraljevački trgovac Jevrem Novaković, a danas je u njemu izdavačka kuća "Povelja". Kuća je bila u vlasništvu porodice Novaković sve do 1922. godine, kada je prodata Mihailu Hadži Aleksiću, tadašnjem predsedniku opštine. Većina Kraljevčana je zna po imenu "kuća Zorke Adžić", A predstavlja izuzetan primer balkanske folklorne arhitekture prve polovine 19. veka i jedan je od retko očuvanih i najstarijih u nekadašnjem Karanovcu.

Autorke izložbe su mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove