PRIZNANJE DRAGU JANČARU ZA ROMAN "KAO I LJUBAV": Međunarodna nagrada "Latisana" dodeljena piscu za izuzetnu prozu

V.V.S.

23. 04. 2023. u 13:40

SLOVENAČKI pisac Drago Jančar dobitnik je 30. Međunarodne književne nagrade "Latisana" za 2023. godinu za roman "Kao i ljubav".

ПРИЗНАЊЕ ДРАГУ ЈАНЧАРУ ЗА РОМАН КАО И ЉУБАВ: Међународна награда Латисана додељена писцу за изузетну прозу

foto Promo

Stručni žiri u svom obrazloženju ističe "izuzetnu Jančarevu prozu" koja čitaocima približava priču o ljubavi, mržnji i posledicama koje je rat ostavio na junake Jančarovog romana i njegov rodni Maribor.

- Srećan sam što je izmišljena, a istovremeno istinita priča iz Maribora postala svojevrsno univerzalno sećanje na rat. Rat, nažalost, i dalje traje, ne samo u našoj percepciji - ako samo pomislimo što se sve trenutno dešava u Ukrajini. Uvek sam pisao, to je moj način života, razmišljanja, čak i spavanja: često, kada spavam, sanjam šta moram da napišem - kaže povodom nagrade Latisana Drago Jančar.

Radnja Jančarovog romana "Kao i ljubav" smeštena je u Maribor i u poslednju godinu Drugog svetskog rata. Pred čitaocima je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. Majstorski ispričana povest spaja intimne sudbine pojedinaca s važnim društvenim tokovima i istorijskim silama. Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi, ukrštaju se četiri priče o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje.

Srpsko izdanje romana Draga Jančara "Kao i ljubav" objavljeno je u izdanju "Arhipelaga" u prevodu Ane Ristović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)