IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI KCB: Tri pogleda u Kosovo

Marina Mirković

14. 05. 2023. u 13:42

POGLED u Kosovo, iz ugla i kroz objektiv troje autora, koji donose sopstvene poglede na tamošnju svakodnevicu, pruža nam izložba "Tri pogleda. Ogled o percepciji." u Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda, koja će potrajati do 17. juna. Milena Petronijević, Milan Dobrić i Biljana Dobrić, smešteni u vremenski raspon od jedne i po generacije, svojim nam fotografijama nude sopstvene uvide u pojam tako pun značenja da nam je, najčešće, teško i operisati njime.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ГАЛЕРИЈИ КЦБ: Три погледа у Косово

Milan Dobrić

Fotografije Biljane Dobrić (1965), nastajale krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina dvadesetog veka, uglavnom iz privatnog domena, sa povremenim odmacima ka političkom, vrlo precizno skiciraju vreme pre katastrofe. Fotografije izložene u galeriji nastale su uglavnom sredinom osamdesetih, u periodu tokom i posle studija, posle kojih se ova svestrana majka četvoro dece vratila u svoju rodnu Kosovsku Mitrovicu.

Milan Dobrić (1991) svojim pogledom takođe obuhvata prostor svoje Kosovske Mitrovice i, beležeći tragove života, sklanjajući pogled ka njegovim ivicama, praveći svet po svojoj meri, pruža nam dvojni uvid: sirovo dokumentarni i kontemplativni. Fotografijom je Milan počeo da se bavi na kraju srednje škole iz hobija, a delimično i profesionalno, fotografišući uglavnom različite događaje u Kosovskoj Mitrovici i okolini. Dobitnik je više nagrada na fotografskim konkursima i iza sebe ima nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi.

Milena Petronijević (1999) tokom studija pronalazi interesovanje i za grafiku i fotografiju, učesnica je brojnih grupnih izložbi, a granice svog sveta smestila je u zamućeni pogled kroz prozore svoje sobe u Leposaviću.

- Da bi normalno živeli i opstali, svako je oko sebe morao stvoriti sopstveni mehur, iza kojeg je sve nejasno i neodređeno, baš kao i na ovim fotografijama. Kako verovati u istinu kada postoji toliko njenih verzija. Svakim danom čitamo o različitoj stvarnosti kao zamagljenoj istini i pred njom bivamo paralizovani - reči su Milene Petronijević.

Ovo troje autora zajedno, posredujući sliku i osećaj prostora na kome žive, daju nam uvid u pomeranje ka krajnjoj subjektivnosti i obrazovanje percepcije po sebi, rečeno je u tekstu koji prati postavku.

Životi svetlopisaca

ROĐENA u Leposaviću koji uglavnom i svetlopiše, Milena Petronijević student je završne godine grafičkog dizajna, odsek Grafika knjige na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Svoj umetnički izraz teži da proširi i u druge medije.

Milan Dobrić, student master studija na Odseku za grafički dizajn na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, vlasnik je manje privatne kompanije koja se bavi multimedijom i direktor lokalne nevladine organizacije koja se bavi preduzetništvom i neformalnom edukacijom mladih na Kosovu.

Biljana Dobrić radi kao profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici od 1987. godine, kada je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (44)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)