GOLDONI U VREME EKOLOŠKE KATASTROFE: "Ribarske svađe" treći put na sceni Narodnog pozorišta, u režiji Ane Tomović

V.STRUGAR

30. 06. 2023. u 19:00

KOMEDIJA Karla Goldonija "Ribarske svađe", u režiji Ane Tomović, 2.jula je premijerno na Sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra i to tačno dve decenije od poslednje inscenacije u rediteljskom čitanju Gorana Ruškuca.

ГОЛДОНИ У ВРЕМЕ ЕКОЛОШКЕ КАТАСТРОФЕ: Рибарске свађе трећи пут на сцени Народног позоришта, у режији Ане Томовић

foto M.Janković

Zanimljivo da je "Ribarske svađe" (koje su svetsku premijeru imale na karnevalu u Veneciji 1762.), beogradska publika imala priliku da vidi tek 10. aprila 1948, kada ih je na pozornicu novoosnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio, sa velikim uspehom, Bojan Stupica.

U dugoj istoriji Narodnog pozorišta, ova predstava našla se na repertoaru prvi put u režiji Paolo Mađeli 1973.godine, na tadašnjoj sceni nacionalnog teatra u Zemunu. Mađelijeve "Ribarske svađe" postale su jedna od njegovih "kultnih" predstava. Ivo Tijardović je preveo komad u dijalektu dalmatinskih ribara, pa je uz "veselu i preveselu igru" i jezik činio predstavu izuzetno dopadljivom. Glumcima je, kako piše Jelica Stevanović, u usvajanju ovog specifičnog govora pomagao poznati glumac Karlo Bulić, koji je u predstavi JDP imao ulogu Paron Tonija.

Kako se navodi, Mađeli je inspiraciju našao u komediji del arte i Brehtovom teatru otuđenja. Sve se odvijalo u furioznom tempu, u neprekidnom pokretu, i glumci i rekvizita, i delovi dekora... Pored Miloša Žutića (koji se veoma retko pojavljivao u komedijama), u podeli su bili Olivera Marković, Milka Lukić, Stanislava Pešić, Dobrila Stojnić, Zorica Mirković, Dragan Šaković, Predrag Tasovac, Dragan Maksimović, Miki Manojlović... Priču o ovoj "velikoj šali, pozorišnoj do neba, a filozofskoj do poslednjeg reda" u režiji Paola Mađelija možda je najbolje u nekoliko reči svedočio kritičar "Večernjih novosti": "Bila je to evropska predstava!"

Ovoga puta, duh i atmosferu trga u malom mediteranskom mestu gde se živi od abrova i gde sve tajne veoma brzo izađu na videlo, dočaraće višestruko nagrađivana rediteljka Ana Tomović.Govoreći o tome šta se u međuvremenu promenilo od poslednje postavke "Ribarskih svađa" u Narodnom pozorištu, Ana Tomović kaže:

- Shvatila sam da ni more, ni morska obala više nisu isti. To više nije i ne može biti romantična slika ribarskog gradića u kom je vreme stalo, koji živi uljuljkano u svojoj izolovanosti. Godine 2023. more i morska obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma - ističe rediteljka, koja je sa dramaturgom Đorđem Kosićem uradila adaptaciju teksta, takođe u prevodu Ive Tijardovića.

Uloge u predstavi, ovog puta, pripale su Tamari Šustić, Jovanu Jovanoviću, Nedimu Neziroviću, Draganu Sekuliću, Teodori Dragićević, Ivi Milanović, Vučiću Peroviću, Ivani Šćepanović. Ali, i Zlatiji Ivanović, Hadži Nenadu Maričiću i Branislavu Tomaševiću - koji su igrali i u Ruškucovoj predstavi, sada u drugim rolama. Posle beogradske premijere, "Ribarske svađe" će gostovati na Festivalu "Grad teatar" u Budvi gde će 8. i 9. jula, od 21 čas, biti odigrane na Sceni "Između crkava".

Umetnički tim

U UMETNIČKOM timu su i Andreja Rondović (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Andrea Kulešević (scenski pokret i koreografija), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vuk Ršumović (pomoćnik reditelja).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)