BORINI DANI: Festival pod sloganom „Pozorište u traumatizovanom društvu“

J. S.

10. 07. 2023. u 15:27

OVOGODIŠNjI 43. po redu Borini pozorišni dani, koji će da se održe od 21. do 28. oktobra u Vranju, razlikovaće se od prethodnih jer će festival biti međunarodnog karaktera.

БОРИНИ ДАНИ: Фестивал под слоганом „Позориште у трауматизованом друштву“

Foto: J.S.

To znači da će vranjska publika imati prilike da vidi najnovija i najbolja pozorišna ostvarenja ne samo iz naše, već i iz zemalja u okruženju.

Prema rečima selektora Slobodana Savića, Borini pozorišni dani su festival koji se svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim standardima visoko pozicionirao u zemlji.

- U takmičarskoj selekciji je šest predstava, dok će van selekcije biti novo ostvarenje ansambla domaćina kojom se otvara festival i predstava u čast nagrađenih, na zatvaranju festivala -  istakao je selektor Savić.

Slogan ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana je ,,Pozorište u traumatizovanom društvu'' i sve predstave su u skladu sa njim. Tako su se na repertoaru takmičarske selekcije festivala našli komadi: ,,Kod večite slavine'' po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard Treći'' Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred'' po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na repertoaru su i Ibzenov ,,Neprijatelj naroda'' čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava "Realisti'' po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža - Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice'', komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gargej'' iz Temišvara u Rumuniji.

Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama'' koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović'' iz Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!