DAVID ALBAHARI ĆE POČIVATI NA OVOM GROBLJU: Porodica potvrdila datum i mesto sahrane čuvenog pisca

Novosti online

02. 08. 2023. u 13:20

PISAC i prevodilac David Albahari, koji je preminuo posle duže bolesti u 75. godini, biće sahranjen u petak, 4. avgusta, u 13 časova na Jevrejskom groblju, potvrdila je porodica.

ДАВИД АЛБАХАРИ ЋЕ ПОЧИВАТИ НА ОВОМ ГРОБЉУ: Породица потврдила датум и место сахране чувеног писца

Foto V. Danilov

 - Za sve vas je umro vaš omiljen pisac, a za nas otac i muž. Moja Beki još nije svesna ko je, zapravo, bio njen tata. On je za nju bio samo njen tata. Praznina koju je ostavio za sobom je velika kao svemir. Ne, još je veća. Hteli smo da ga sahranimo sami, bez prisustva drugih ljudi.

Shvatili smo, međutim, da na to nemamo prava. On je bio javna ličnost, a da se ne lažemo, voleo je publiku. Znamo, takođe, da je svojim postojanjem i pisanjem dodirnuo bezbroj ljudi. Na neke je ostavio duboki trag. Zato objavljujemo datum i mesto sahrane. Ispraćaj će se obaviti u petak, 4. avgusta, u 13 časova na Jevrejskom groblju u Beogradu. Izjava saučešća je u 12 časova - napisala je njegova supruga Bojana Albahari na Fejsbuku.

Povučeni pisac

Književnik je rođen 1948. godine u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča "Porodično vreme", objavio je 1973. u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Za zbirku priča "Opis smrti" dobio je Andrićevu nagradu, a za "Mamac" je nagrađen Ninovom nagradom 1996. godine, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije. Zbirka priča "Svake noći u dugom gradu" dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine. Bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Albahari je živeo mirnim i povučenim životom, daleko od medija, a poslednji put se u medijima pojavio u januaru ove godine na književnoj večeri povodom pola veka od izlaska njegove prve knjige, zbirke pesama "Porodično vreme", u Palati umetnosti Madlena.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

SEĆANjE NA ŽENU KOJA JE ŽIVOT POSVETILA DECI: Donka Špiček je osnovala "Radost Evrope"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)