"NADEŽDA PETROVIĆ" U PRAGU: Višestruko nagrađivanu monodramu glumica Biljana Đurović izvešće na poziv Udruženja „Rodoljub“

V.Strugar

12. 09. 2023. u 15:43

U organizaciji Udruženja češko-srpskog prijateljstva „ Rodoljub“, u četvrtak 14.septembra, u Pragu gostuje glumica Biljana Đurović sa monodramom „Nadežda Petrović“, koja je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ У ПРАГУ: Вишеструко награђивану монодраму глумица Биљана Ђуровић извешће на позив Удружења „Родољуб“

foto Promo

Radnja predstave odvija se poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice,3.aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ona preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući „ o čudu života i smrti“ bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima.

U svojim sećanjima oživljava slike Stare Srbije i Makedonije iz 1903, borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, valjevske Srbije 1915. obolele od pegavog tifusa. I to je njen lamentnad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbinePredstavu je režirao Božidar Đurović, kostim i scenografiju uradila je Marina Vukasović Medenica, a autor muzike je Svetislav Božić.

Monodrama „Nadežda Petrović“ donela je Biljani Đurović priznanja na mnogim međunarodnim festivalima – u Moskvi, Vraci (Bugarska), Korči (Albanija), Strumici i Prespi (Makedonija). Inače, gostovanje u Pragu realizuje se na poziv Udruženja čiji je predsednik reditelj Sanjin Mirić,koji je pre dve godine snimio film „Sedam hiljada duša“ – o stradanju srpskih vojnika i civila u austrougarskim logorima (Jindrihovice i Broumov) i za ovaj dokumentarno – igrani film dobio brojna međunarodna priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo