"OBIČNA PRIČA" NEĆE BITI - OBIČNA : Pozorišna predstava u okviru platforme "DrugDrugu"

V. STRUGAR

18. 09. 2023. u 13:01

POD nazivom "Drugdrugu" u Beogradu je pokrenuta društveno -kulturna platforma čiji je glavni zadatak, kako se navodi, da podstakne interakciju i saradnju između ruske jezičke zajednice i srpske kulturne sredine.

ОБИЧНА ПРИЧА НЕЋЕ БИТИ - ОБИЧНА : Позоришна представа у оквиру платформе ДругДругу

foto "Večernje novosti"

Prvi projekat biće predstava "Obična priča", u režiji poznatog reditelja Kirila Serebrenikova. Predstava je inspirisana istoimenom dramom Ivana Gončarova (1847), a prvi put je izvedena u Moskvi posle više od jednog veka, 1966. godine. Zanimljivo je da je samo sezonu kasnije postavljena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Da je pozorišni Beograd oduvek umeo da prepozna umetničke vrednosti, svedoči i činjenica da je danas slavni reditelj imao prvu promociju upravo na Bitefu: njegova debitantska režija viđena je na našem festivalu, a reč je o drami Vasilija Sigareva "Plastelin" (2002). Kao već svetski afirmisan umetnik i direktor Gogolj centra u Moskvi, gostovao je na Bitefu i trinaest godina kasnije sa predstavom "Mrtve duše".

Serebrenikov je ne samo pozorišni (drama, opera i balet) već i filmski reditelj, čija je predstava "Crni monah" prošle godine otvorila festival u Avinjonu, a 2022. proglašen je i za evropskog operskog reditelja godine. Njegovi filmovi (" Učenik", "Leto", "Petrovi u gripu", "Žena Čajkovskog")učestvovali su u glavnom takmičarskom programu festivala u Kanu i Veneciji. Inače, savremenu verziju Gončarove drame 2015. režirao je u moskovskom Gogolj centru, dok će ovog puta radnju dobrim delom smestiti u današnju Srbiju. U velikom rusko-srpskom ansamblu nekoliko je naših glumaca, između ostalih Danica Maksimović, Dragana Varagić i Luka Grbić.

- Kulturna platforma "Drugdrugu" okupljaće ljude različitih generacija, zanimanja i veroispovesti koje povezuje ideja o zajedničkom stvaralaštvu. Čovek će uvek biti u centru naše pažnje i interesovanja: njegov jedinstveni unutrašnji svet, sloboda i društvena odgovornost, pravo na nezavisne stavove i toleranciju, potreba za samoostvarenjem - ističe glumac, reditelj i producent Aleksej Agranovič, koji će zajedno sa Filipom Avdejevim pripremati predstavu do dolaska Kirila Serebrenikova u Beograd.

FILMOVI, PREDSTAVE, UTAKMICE

U OKVIRU platforme "Drugdrugu" predviđena je i revija sovjetskih i ruskih, kao i jugoslovenskih i srpskih filmova - klasika, ali i onih koji nisu poznati široj javnosti. Planira se i novi međunarodni filmski festival posvećen problemima mladih tokom odrastanja pod nazivom "Refleksija". I to nije sve: "led" su u junu već probila fudbalska nadmetanja ekipa dva govorna područja, a najavljeni su i drugi zajednički pozorišni projekti u okviru programa "Scena".

Agranovič i Avdejev će se u predstavi "Obična priča" pojaviti i u glavnim ulogama, a ostali glumci su do angažmana došli audicijom. Pred publikom Centra za kulturu "Vlada Divljan" (na čijoj sceni je premijera 31. oktobra), naći će se priča o mladom čoveku koji iz unutrašnjosti dolazi kod bogatog ujaka u veliki grad. Pun nade i ideala, suočava se sa realnošću koja ga menja...

- Tekst je duhovit i veoma važan za savremeno društvo u ovom trenutku, dajući nam dobar uvid u sve one koji oblikuju javni život - kaže mladi Lika Grbić, dok Danica Maksimović objašnjava: - Iako ne idem na kastinge, kada sam čula da je reč o Serebrenikovu i pogledala snimak moskovske predstave, odlučila sam da se pojavim. Jer, "Obična priča" nije - obična priča. U njoj imam dve scene, uloga nije velika, a i pevaću u predstavi iako to nije u početku bilo predviđeno - otkriva naša poznata glumica, za koju saradnici kažu da je odlično savladala ruski jezik.

I svi ostali glumci igraće na srpskom i ruskom, pa i Dragana Varagić koja je, kako kaže, tokom dve decenije života u Kanadi navikla na audicije i veoma se raduje ovom projektu.

Inače, Serebrenikov 20. oktobra dolazi u Beograd, ali je sve vreme u kontaktu sa ansamblom. Njegova reč bila je poslednja i u odabiru glumačke ekipe koja je sa njim u stalnom kontaktu, šaljući mu snimke rada na predstavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!