PRVI PUT NA “BORINIM POZORIŠNIM DANIMA”: Na programu i međunarodne predstave

J. S.

21. 09. 2023. u 13:08

TEATARSKI praznik na jugu Srbije koji se ove godine u oktobru održava po 43. put “Borini pozorišni dani”, prvi put ima u najavi prefiks međunarodni zahvaljujući selekciji predstava.

ПРВИ ПУТ НА “БОРИНИМ ПОЗОРИШНИМ ДАНИМА”: На програму и међународне представе

Foto: J.S.

U ustaljenom terminu od 21. do 28. oktobra, pod sloganom  ,,Pozorište u traumatizovanom društvu'' biće odigrane predstave srpskih pozorišta, ali i zagrebačkog, rumunskog i makedonskog teatra. Selektor festivala Slobodan Savić naglasio je da su se Borini pozorišni dani sa svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim standardima visoko pozicionirali u zemlji.

- Prvi put od osnivanja imamo međunarodni program, koji je sa selekcijom prethodna dva festivala doprineo da se Borini pozorišni dani postave na lestvicu više na mapi pozorišnih festivala - istakao je teatrolog  Savić.

Govoreći sa posebnom pažnjom o selektovanim predstavama. teatrolog Savić je rekao da kao i prethodne tri selekcije, tako i ovogodišnja na najbolji mogući način nastoje da pomire zadati budžet, tehničke i organizacione mogućnosti Festivala  i njegove  kriterijume pozorišnog kritičara i različite pozorišne ukuse.

- Sve to u interesu publike i bez povlađivanja istoj, uz nenametljivu umetničku provokativnost i subverzivnost pojedinih predstava. U završnom odabiru izdvojio sam one predstave koje imaju određene zajedničke imenitelje na planu tematike, estetike i pozorišne poetike. Iz tematskog korpusa izabranih predstava, uključujući čak i predstavu koja, van konkurencije, otvara Festival, kao i predstavu u čast nagrađenih, proističe koncept i slogan “Pozorište u traumatizovanom društvu” – rekao je Savić.

Na konferenciji za štampu predstavljen je vizuelni identitet koji prati slogan festivala, kao i novi dvojezični, srpsko – engleski, katalog.

Foto: J.S.

 

Ove godine stručni žiri koji će ocenjivati predstave je takođe međunarodnog karaktera, a činiće ga predsednik Dušan Petrović, reditelj i profesor na FDU u Beogradu, kao i članovi Katarina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra iz Severne Makedonije i Davor Špišić, dramski i prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

-Veoma sam ponosan što smo, nakon otvaranja nove zgrade Pozorišta, postigli jedan od najvećih ciljeva, a to je novi koncept i nivo Borinih pozorišnih dana, koji od ove godine imaju međunarodni karakter - rekao je na pres konferenciji direktor vranjskog teatra Nenad Jović.

Umetnički direktor Bojan Jovanović, takođe je istakao novu notu festivala i dodao da će uz glavni imati i sadržajan prateći program.

-Posebno sam srećan što ćemo na otvaranju festivala i obeležavanju Dana Pozorišta, 21. oktobra, izvesti komad ,,Ništa nećemo zaboraviti'' u režiji Juga Đorđevića za koji je, po romanima Vere Cenić, tekst pisala Tijana Grumić. Ova predstava biće odigrana mimo festivalske konkurencije i apsolutno se uklapa u slogan festivala -  istakao je Jovanović.

Podsećanja radi na repertoaru takmičarske selekcije festivala su komadi: ,,Kod večite slavine'' po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard Treći'' Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred'' po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ibzenov ,,Neprijatelj naroda'' čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava ,, Realisti'' po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža - Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice'', komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gargej'' iz Temišvara u Rumuniji. Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama'' koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović'' iz Zrenjanina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom