DOSITEJEVO DELO HIMNA ŽIVOTU: Obeležavanje rođendana Velike škole i zadužbine velikog prosvetitelja

D. Matović

20. 09. 2023. u 15:40

ZADUŽBINA "Dositej Obradović" godinama neguje rad sa decom na afirmaciji vrednosti i poruka koje nam je ostavio veliki prosvetitelj, prvi srpski ministar prosvete tek obnovljene države - Dositej Obradović.

ДОСИТЕЈЕВО ДЕЛО ХИМНА ЖИВОТУ: Обележавање рођендана Велике школе и задужбине великог просветитеља

Foto Pres biro PVV

Septembar je pun simbola i važnih datuma koji se mogu vezati baš za njegovo ime i delo. Dositej je u svom radu iznad svega isticao značaj knjige, učenja i znanja, ulogu prosvećenosti u razvoju pojedinca a na poseban način i u stanju društva i države. Posebnim događajima danas će se obeležiti 215 godina od osnivanja Velike škole (13. septembar) kao i rođendan Zadužbine (17. septembar). Tada će biti organizovan svečani skup i dodeljene nagrade mladim piscima u okviru konkursa "Dositejevo zlatno pero".

- Po dolasku u Srbiju 1807, Dositej je radio na razvoju škola i obrazovanja, otvorio je 1808. Veliku školu, preteču Univerziteta, a 1810. prvu beogradsku Bogosloviju - kaže, za "Večernje novosti", Mirjana Dragaš, upravnik Zadužbine. - Pred nama su i Dani evropske baštine koji u velikoj meri upravo prate Dositejevo delo i poruke. Naše aktivnosti ćemo baš zbog toga usmeriti na obeležavanje značaja Velike škole, Univerziteta, evropskih poruka, ka shvatanju značaja uloge države, slobode, ravnopravnosti naroda, verske tolerancije, kulture, etike, morala, znanja.

Goran Perčević, direktor "Interkomerca", Foto Z. Jovanović

 

U danima baštine Zadužbina će pozvati posetioce da obiđu trajne izložbe "Dositej u Beogradu" i "Prekretanja - Hale i Lajpcig na Dositejevom putu". A, đaci će imati priliku da se na izložbi "Naravoobučenija" upoznaju sa radovima učenika Srednje dizajnerske škole koji su po motivima iz Dositejevih basni u saradnji sa Zadužbinom i Filološkim fakultetom uradili skice i lutke.

Cilj Zadužbine "Dositej Obradović" takođe je, kako nam je rekla Dragaševa, da se u saradnji sa Ministarstvom prosvete osmisle novi sadržaji, za škole i učenike kojima će biti obogaćeni "Dositejevi dani".

- I ovog puta obeležićemo "Dositejev dan", koji je uveden u školski kalendar pre dve godine - kaže Dragaševa podsećajući nas da je dan sećanja na velikog prosvetitelja uveden kada je na čelu Ministarstva prosvete bio tadašnji ministar Branko Ružić. - Tada će biti održana svečana akademija Dositeju u čast i uručene posebne nagrade i priznanja. Biće to prilika i da se još jednom prisetimo Dositejevih poruka. Njegovo delo je himna životu, ljubavi, vrlini, istini, pravdi, porodici, slozi i miru. Ima li išta vrednije od toga?!

Foto Arhiva

T

Ideja u Zadužbini ima mnogo, ali materijalne mogućnosti su veoma ograničene. Zadužbina nija institicija na budžetu, već se finansira samo putem projekata. A, nedavno je osnovala Savet Zadužbine, koji okuplja ugledne privrednike. Inicijatori osnivanja Saveta su dugogodišnji prijatelji Zadužbine - Mileta Gajić i privrednik Goran Perčević koji je imenovan i za predsednika Saveta.

- Nadamo se da će sinergija snage privrede i nauke dati još bolje rezulate. Zadužbinarstvo je lepa tradicija u Srbiji. Dositejeva kuća u Čakovu obnovljena je zahvaljujući naporima Zadužbine ali i pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Očekuje se da će uskoro biti stavljena u funkciju u smislu organizacija većih poseta - kaže Perčević. - S obzirom na to da je Dositej putovao po celom svetu, Zadužbina je zadržala međunarodni karakter. Svake godine se na Sajmu knjiga dodeljuje nagrada za najboljeg stranog izdavača koji objavljuje knjige na srpskom jeziku. Planovi su da se taj internacionalni karakter nastavi jer je to u prirodi Dositejevog života i dela. On je bio otvoren prema svetu, otvorio je Srbiju za evropske vrednosti, a istovremeno i naše vrednosti promovisao po Evropi.

Stvaralački pečat

U SAVETU Dositejeve zadužbine su i ugledni i priznati naučnici i stručnjaci koji su i ranije davali osobeni stvaralački pečat Zadužbini. Među njima su: prof. Dušan Ivanić, prof. Vojislav Jelić, Radomir Putnik, prof. Slavko Gordić, Marko Nedić, prof. Dragan Simeunović, akademici Ljubodrag Dimić, Darko Tanasković, prof. Radivoje Mikić i drugi.

Perčević ističe da se škola, posle tragedije u "Vladislavu Ribnikaru", nametnula kao važna tema u društvu:

- Bez duhovnog i kulturnog razvoja nema napretka države. Decu treba učiti da se vrate pravim vrednostima, da se odupru negativnim pojavama kao što su nasilje, sujeta, zavist, otuđenost, da nauče da razlikuju dobro i zlo. Zato se treba vratiti Dositejevim porukama. On je govorio: "Knjige, knjige braćo moja, a ne zvona i praporci; Navikavajmo mladež na dobro, od toga sve zavisi; Oni koji nemaju u glavi vrlo često misle da su mudriji nego drugi; Koren nauke je gorak, ali je plod sladak; Nema gorih ljudi od onih koji se protive prosvećenju i obrazovanju naroda. Takvi, da mogu, i sunce bi ugasili; Podelite svoje znanje. To je put da postanete besmrtni; Zlo kad učiniš - boj se..."

Cilj Zadužbine je, kako je istakla Mirjana Dragaš, da se opravdaju dobijene nagrade, među kojima su: Svetosavska nagrada, Vukova nagrada, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug, Zvezde Beograda, ali i posebno značajna Sretenjska zlatna medalja za zasluge u kulturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom