NE BLEDI SEĆANJE NA EVGENIJA KNEŽEVIĆA: Izložbu slika u Sremskim Karlovcima otvoriće Boško Brzić (90), umetnikov učenik

Z. GRUMIĆ

20. 09. 2023. u 12:06

POVODOM obeležavanja 40. godišnjice smrti slikara i likovnog pedagoga Evgenija Gene Kneževića (1901-1983), u Galeriji Karlovačke crtačke škole u Sremskim Karlovcima, u petak 22. septembra u 19 časova, biće otvorena izložba slika tog umetnika koji je u likovnim i pedagoškim krugovima posebno prepoznatljiv po motivima srpskog Siona, mesta u kojem je godinama živeo i radio, kao i delima inspirisanim svojim rodnim Banatom.

НЕ БЛЕДИ СЕЋАЊЕ НА ЕВГЕНИЈА КНЕЖЕВИЋА: Изложбу слика у Сремским Карловцима отвориће Бошко Брзић (90), уметников ученик

Privatna arhiva

Izložbu Kneževićevih radova, uglavnom ulja na platnu, otvoriće Boško Brzić, njegov nekadašnji učenik u čuvenoj karlovačkoj Učiteljskoj školi a sada penzionisani magistar književnosti iz Budisave kod Novog Sada, koji je i u svojoj devedesetoj godini života neumorni istraživač i hroničar svoga kraja.

- Drug nastavnik Evgenije Gena Knežević, kako smo ga zvali, bio je posvećen slikarstvu i školi. Često bi nas vodio po Sremskim Karlovcima i okolini, sve do Dunava i obronaka Fruške gore. On sa štafelajem i četkicama a mi deca sa blokovima i olovkama pod miškom, za njim – ističe Brzić za „Novosti“, rado se sećajući svog i opšteomiljenog nastavnika crtanja i lepog pisanja, tog „skromnog i naizgled običnog čoveka sa šeširom“.

- Bio je srednje visine. Ni mršav, ni debeo. Običan, kako bi se reklo, nije terao neku modu. Nosio je udobne košulje i ono što je bilo prikladno ljudima njegovih godina.

Foto: Privatna arhiva

Brzić je i sam, još kao osnovac u rodnom Kovilju, pokazivao talenat za crtanje pa je želeo, kaže, da pohađa Umetničku školu ali kako to nije bilo po očevoj volji upisao se u Učiteljsku, gde mu je tokom školovanja od 1948. do 1952. godine predavao i Knežević.

- Ponosan sam i danas na njegove pohvale, kada je po školi nosio i pokazivao moje radove i govorio đacima “vidite kako se crta” – priseća se Brzić pokazujući svoje crteže “Krava”, “Česma”, “Trg” i druge koje je uspeo da sačuva, odnosno one koje nije podelio prijateljima.

Foto: Privatna arhiva

Seća se jasno i svog nastavnika, rođenog u Bašaidu kod Kikinde, slikara koji je iza sebe ostavio oko 400 umetničkih radova, prevashodno rađenih u tehnici ulje na platnu, koje je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Vojvodini.

Foto: Privatna arhiva

- Genu su često ljudi sretali po karlovačkim ulicama, u parku,  ispred crkava, česmi i drugih poznatih građevina kako slika. Deca su ga rado okruživala i gledala kako predano radi – kaže Brzić, koji je u svom radnom veku bio bibliotekar na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i službovao kao učitelj ili nastavnik u nekoliko vojvođanskih mesta.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, bio je učesnik niza kolektivnih izložbi radova slikara amatera i objavio više knjiga i publicističkih dela o ljudima i događajima u Južnoj Bačkoj i Sremu. Brzić je u svojoj knjizi “Maturanti Mešovite učiteljske škole u Sremskim Karlovcima”, iz 2002.godine, objavio i tekst o Evgeniju Geni Kneževiću, svom nezaboravljenom nastavniku crtanja i lepog pisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)