NASLUĆUJEMO BUDUĆNOST: Nemačkom predstavom "Deca sunca" zvanično otvoren 57.Bitef

V.V.S.

05. 10. 2023. u 12:40

NAŠ proslavljeni reditelj Boro Drašković, jedan od poslednjih osnivača Bitefa, sinoć je svečano u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvorio 57. festivalsko izdanje:

НАСЛУЋУЈЕМО БУДУЋНОСТ:  Немачком представом Деца сунца званично отворен 57.Битеф

foto Bitef

- Za nekoliko minuta sveti gledalac, uz svetog glumca, započeće molitvu. "Sveti", pridev Jeržija Grotovskog, naravno, ne pripada religiji - rekao je na početku Drašković, sećajući se proteklih decenija festivala koji je odavno ucrtao svoje važno mesto na pozorišnoj mapi sveta: - Kraja nema velikim imenima: Ljubimov, Vajda, Bruk, Šero, Vilson, Bergman, Beket. Novi prostori za maštu. Stalni priliv novih gledalaca. Zemlja se otvorila, svet se približio, novi glumci su u igri. Svi naslovi, stari i novi, na novim igralištima, u novom tumačenju, traži se dotad neotkriven smisao. Lavirint, ogledalo, paradoks. Svi jezici, sva razdoblja su građa. Prošlost učestvuje u sadašnjosti, u novom žanru naslućuje se budućnost...

A onda, pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", počeo je festival koji će do 10. oktobra ugostiti predstave iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije i Srbije.Prva su se u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog, pred radoznalom bitefovskom publikom, pojavila "Deca sunca" koju je postavila na scenu rediteljka Mateja Koležnik, u produkciji Šaušpilhaus Bohum iz Nemačke.

Za literarni predložak poslužio joj je istoimeni roman Maksima Gorkog koji je svoje junake smestio u kasni 19. vek: grupu umetnika idealista i intelektualaca, odvojenih od surove stvarnosti bore sa svojim protivurečnostima, dok svet oko njih prolazi kroz društvene i političke promene, revoluciju. Slovenačka rediteljka Mateja Koležnik (1962) radnju je "prenela" u šezdesete godine prošlog stoleća, takođe u kontekst jedne revolucije - približavajući tako piščeve junake ovom vremenu, u kome se iz krize nikad ne izlazi.

Sledeća predstava u takmičarskom programu biće "Zbogom, Lindita" koju u Atelje 212 dovodi Narodno pozorište iz Atine, po konceptu i režiji Marija Bunušija.

JEZIK OTPORA

PO rečima selektora i umetničkog direktora Nikite Milivojevića, kao i svake godine 57. Bitef će biti slavljenje novih pozorišnih tendencija, pa će se tako pored već etabliranih umetnika "videti i nekoliko novih imena u svetu savremenih izvođačkih umetnosti, autora koji istražuju jezik otpora u specifičnim kontekstima i na različite načine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)