NADEŽDI ZA 150. ROĐENDAN: Tri izložbe u čast jubileja, u rodnom Čačku, u našem Kulturnom centru u Parizu i galeriji "Rima" u Beogradu

M. Kralj

10. 10. 2023. u 20:42

JUBILEJ Nadežde Petrović (1873-1915), koja je umetničkim stvaralaštvom, društvenim i političkim angažmanom, kulturnim pregalaštvom i humanitarnim radom, ostavila dubok trag u našoj istoriji na razmeđi 19. i 20 veka, na njen , 150. rođendan, gotovo će istovremeno biti obeležen u Parizu, Čačku i Beogradu.

НАДЕЖДИ ЗА 150. РОЂЕНДАН: Три изложбе у част јубилеја, у родном Чачку, у нашем Културном центру у Паризу и галерији Рима у Београду

Foto Galerija Rima

U njenom rodnom gradu, 11. oktobra, biće otvorena izložba Narodnog muzeja "Modernost i nacija", u francuskoj prestonici, u Kulturno-informativnom centru Republike Srbije, postavka Muzeja savremene umetnosti, a u Pariskoj ulici u Beogradu, galerija "Rima", izložiće sliku "Žetva", sa Nadeždine druge samostalne izložbe, marta 1910, u okviru Proletnjeg salona u Umetničkom paviljonu Riharda Jakopiča u Ljubljani.

U Čačku će postavku, čiji su autori profesori Lidija Merenik i Igor Borozan, a koja je, posle velikog uspeha, početkom godine, u Beogradu gostovala u Galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki i Muzeju savremene umetnosti RS u Banjaluci, otvoriti ministarka kulture Maja Gojković.

A u susret jubileju, u svečanoj sali palate Unesko, koji je Nadeždin jubilej uvrstio u svoj zvanični kalendar važnih kulturnih dešavanja ove godine, priređena je digitalna izložba o Nadeždinom životu i umetničkom radu, njenom značaju za razvoj savremene likovne umetnosti u Srbiji.

Slikarkin povratak u Pariz, posle 111 godina, u organizaciji čačanske umetničke galerije sa njenim imenom i Ministarstva kulture, bio je jedinstven i po tome što je pred 150 diplomatskih predstavnika u ovom međunarodnom telu, izvedena monodrama "Nenapisana pisma" Milkice Miletić, u tumačenju Vanje Milačić.

Jankovićev skulptorski projekat

Foto Galerija Rima

 

ŽIVOT i opus Nadežde Petrović su trajna inspiracija mnogobrojnim našim stvaraocima koji su joj svojim delima odavali poštovanje. Među njima je i vajar, profesor i akademik Nikola Koka Janković (1926-2017), čiji će se skulptorski portret velike umetnice naći kao eksponat u okviru izložbe u Galeriji "Rima".

- Grad Čačak se trudi da se na razne načine oduži ovoj neobičnoj, energičnoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženja tradicionalizma i predrasuda - ističe Branko Ćalović, direktor galerije "Nadežda Petrović". - Pored umetničkog kao podjednako važno ističe se njeno patriotsko delo kao primer duboke odanosti svom rodu što je pokazala i svojim ličnim primerom. Otuda je monodrama bila jedan odličan način da se ambasadorima Uneska, delegatima i ostalim gostima približi delo i značaj ove velike umetnice!

Slika "Žetva", koju iz svoje privatke kolekcije, galerija "Rima" sutra od 19 časova iznosi u javnost, u čast jubileja, nastala 1908. godine. Pripada dragocenom segmentu Nadeždinog opusa koji čine slike najmanjih dimenzija, koje ne prelaze 30 centimetara, a rađene su na kartonima, na kojima je brzo i lako beležila svoje utiske i doživljaje pred prizorom.

Prvi put posle Minhena

SLIKA "Žetva" prvi put je reprodukovana u monografiji o Nadeždinom životu i delu iz 1978. godine, autorke dr Katarine Ambrozić, koja ju je potom, 1985, uključila u Nadeždinu veliku retrospektivnu izložbu u minhenskoj Novoj Pinakoteci priređenoj u organizaciji Narodnog muzeja. Nepune četiri decenije nakon Minhena slika će se prvi put predstaviti srpskoj javnosti na izložbi koju će Galerija "Rima" simbolično otvoriti na dan umetničkinog rođenja.

- Pred slikom "Žetva" oživljavaju sećanja Branka Popovića na Nadeždu koja "sa velikim slamnatim šeširom, u gruboj odeći od seljačkog platna" neprestano putuje i "provodi dane i godine u radu napolju" - objašnjava istoričarka umetnosti Nevena Martinović, kustos "Rime". - Na malim kartonima koje nosi sa sobom na svojim putovanjima, priroda i čovek - dva središnja motiva Nadeždinog slikarstva - postaju povodi za egzaltirane kolorističke i dinamičke ekspresije njenog strasnog temperamenta i dionizijski nadahnutog odnosa prema prirodi.

Izložba će biti otvorena do 26. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!