POSTHUMNO NAGRADILI JAGOŠA MARKOVIĆA: Večeras dodela priznanja 30. festivala „Vršačka pozorišna jesen“

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

11. 10. 2023. u 11:39

DODELOM nagrada najistaknutijim ansamblima i pojedincima, večeras se u Vršcu završava jubilarni 30. festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“.

ПОСТХУМНО НАГРАДИЛИ ЈАГОША МАРКОВИЋА: Вечерас додела признања 30. фестивала „Вршачка позоришна јесен“

Foto: NP Beograd

Tročlani žiri, koji su činili makedonski reditelj Dejan Projkovski, dramaturg Aleksandra Glovacki Velikić i glumica zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, odlučio je da, u konkurenciji pet renomiranih predstava, čak četiri nagrade odu u ruke ansambla Narodnog pozorišta Beograd za dramu „Očevi i oci“.

Predstava je proglašena za najbolju u celini, Vanji Ejdus je pripala nagrada za najbolju žensku ulogu, reditelju Veljku Mićunoviću za najbolju režiju, dok je Kati Đarmati pripala specijalna nagrada za dramatizaciju tog romana Slobodana Selenića.

I domaći ansambl NP „Sterija“ se odlično pokazao na svom festivalu. Njihov „Don Žuan“, koji je režirao Aleksandar Cvetanovski, ovenčan je specijalnom nagradom za kolektivnu igru. Vrščanki Mariji Pantin biće uručena nagrada „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca, a kompozitoru Dimitru Andonovskom specijalna nagrada za rad na ovoj predstavi.

Foto: NP Sterija

Predstava "Don Žuan", NP Sterija

Za najboljeg muškog glumca proglašen je Ozren Grabarić za ulogu Mefista u predstavi „(Pra)Faust“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Ova predstava, koju je režirao Boris Liješević proglašena je za najbolju, prema oceni publike.

Na predlog stručnog žirija, festival "Vršačka pozorišna jesen" posthumno dodeljuje nagradu reditelju Jagošu Markoviću za životno delo i umetnički doprinos u predstavama baziranim na dramskoj klasici. 

U čast nagrađenih, večeras će biti izvedeno veče filmske muzike „Boja noći“, u kom učestvuju Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović i Boda Ninković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)