GRAFIKE NIKOLE RADOSAVLJEVIĆA U GALERIJI ULUS-A: "Elementi doma" u borbi za slobodu

M.A.K.

26. 10. 2023. u 14:43

SAMOSTALNA izložba Nikole Radosavljevića, laureata Zlatne igle, jedne od najprestižnijih nagrada za grafiku koje se dodeljuju na našim prostorima, u Galeriji ULUS, do 30. oktobra, predstavlja projekat ovog autora pod imenom "Elementi doma".

ГРАФИКЕ НИКОЛЕ РАДОСАВЉЕВИЋА У ГАЛЕРИЈИ УЛУС-А: Елементи дома у борби за слободу

Foto promo

Nastao je od serije grafičkih listova, instalacija i objekata započetih 2021. ciklusom "Studije krova", izvedenim u tehnikama visoke i duboke štampe.

Rođen 1991. u Užicu, Radosavljević je osnovne, master i doktorkske studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti, a potrom i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti. U avgustu 2020. u saradnji sa kustosima grafičke zbirke Narodne biblioteke Srbije formirao je prvu javnu biblioteku knjige umetnika u Evropi, pod krovnom institucijom kulture. U svom radu istražuje dominantne sociološke i političke obrasce koji konstruišu mentalne i fizičke karakteristike savremenog društva. To su pitanja brojnosti kolektiva, preživljavanja i otpora, individualne borbe za opstankom i slobodom.
Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, a radovi mu se nalaze u kolekcijama Trijenala grafičke umetnosti u Krakovu, Bijenala grafike u Varnu, Narodne biblioteke Srbije, zbirka posebnih fondova, kao i u Internacionalnom grafičkom centru u Jerevanu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)