ZLATNA MEDALJA FSS VLADIMIRU MATEJIĆU: Rezultati konkursa Memorijalnog kupa „Zoran Purger“ (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 12. 2023. u 16:17

KRAGUEVČANIN Vladimir Matejić, član tamošnjeg foto-kluba, dobitnik je prve nagrade i zlatne medalje po konkursu za 3. Memorijalnu izložbu „Zoran Purger“ , koja je sinoć otvorena u Paraćinu u Kulturnom centru u čast ovog preminulog majstora fotografije Foto-saveza Srbije.

ЗЛАТНА МЕДАЉА ФСС ВЛАДИМИРУ МАТЕЈИЋУ: Резултати конкурса Меморијалног купа „Зоран Пургер“ (ФОТО)

Foto: Vladimir Matejić

Dve druge nagrade i srebrne medalje dobili su Slobodan Čavić i Dušan Prodanović, dok su dobitnici tri bronze Dragan Lapčević, Miloš Karaklić i Zoltan Bisak. Tema konkursa bila je dokumentarna fotografija, kojom se Purger naročito bavio.

Rezultate konkursa, na koji je 97 autora iz Srbije poslalo čak 375 fotografija, saopštila je Maja Stošić, predsednica FKK „Paraćin“, čiji je Purger bio osnivač, a za izložbu koju posetioci mogu da pogledaju do 25. decembra odabrano je 80 najboljih fotografija.

Prvonagrađeni Matejić rekao je da mu je čast što se njegova fotografija izdvojila u moru jako kvalitetnih radova, a još više što se radi o izložbi posvećenoj izuzetnom fotografu Zoranu Purgeru.

Foto: Z. Rašić

- Fotografija The bravest boy je nastala 2021. godine na Šumaričkom jezeru na plivanju za časni krst na Bogojavljenje, gde je među učesnicima bio dečak od šest godina. On je za sve nas bio pobednik tog plivanja već samim ulaskom u vodu. Poslužilo me je tada svetlo i to je bio trenutak koji sam uhvatio prilikom fotografisanja, po svemu sudeći uspešno – ističe Matejić.

A kako je u prigodnom katalogu, između ostalog,  napisao Miroslav Predojević, selektor izložbe, izabrane fotografije odražavaju visok nivo poštovanja osećanja njenih stvaralaca da se ostane ono što čovek jeste i izbegne privlačna zamka „umetničke“ forme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije