ČAROLIJA UZ "GUSARA", "KRCKA", "PEPELJUGU"...: Praznični repertoar na sceni Baleta i Opere narodnog pozorišta u Beogradu:

Marina Mirković

18. 12. 2023. u 17:46

BALETSKI spektakl "Gusar/Le Corsaire" čijom je premijerom u martu otpočela proslava stogodišnjice našeg Baleta, tročinka u koreografiji ruskog umetnika Bahrama Juldaševa na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, izvođenjima od 7. i 8. decembra na Velikoj sceni označio je i početak takozvanog Prazničnog repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu.

ЧАРОЛИЈА УЗ ГУСАРА, КРЦКА, ПЕПЕЉУГУ...: Празнични репертоар на сцени Балета и Опере народног позоришта у Београду:

NP promo

Balet i opera Narodnog pozorišta u Beogradu osmislili su program sačinjen od naslova sa aktuelnog repertoara kuće, koji se na pozorišnim scenama širom sveta tradicionalno izvode u tom periodu, kao što je pred Božić i Novu godinu nezaobilazni kultni balet "Krcko Oraščić".

Od početka decembra pa sve do kraja januara, publici Opere i Baleta, novogodišnju i božićnu atmosferu oživeće najpre mnoštvo izvođenja ove bajkovite božićne avanture, dočarane uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova. "Krcko Oraščić" biće na repertoaru 15, 20, 21, 27. i 28. decembra, kao i 10, 18, 19, 22. i 23. januara, s početkom u 19 časova.

Opereta Johana Štrausa "Slepi miš" biće izvedena u tri termina, a prvi je rezervisan za subotu 23. decembar, od 19.30, kada će prvi put u ulozi Gabrijel Fon Ajzenštajn nastupiti Dejan Maksimović, a Sonja Šarić kao Rozalinda, njegova supruga. Ovaj Štrausov muzički biser, prepoznatljiv i po uvertiri koja čini standardni deo repertoara bečkog Novogodišnjeg koncerta, biće odigran na Velikoj sceni i 30. decembra, te 4. januara.

"Pepeljuga", opera Đoakina Rosinija u režiji Jagoša Markovića na ovom prazničnom repertoaru je 25. decembra u 19.30. Rosinijeva opera, koju je slavni italijanski kompozitor napisao 1817. godine, u odnosu na tradicionalnu prepoznatljivu verziju bajke "Pepeljuga", zadržala je svu magiju originalne priče, uz predivne melodije i bogat humor.

Osim "Krcka Oraščića", "Pepeljuge" i "Slepog miša", ovogodišnju zimsku čaroliju na obe scene Narodnog pozorišta upotpuniće i Novogodišnji gala koncerti (13. i 14. januara), kao i opera za decu Dragana Karolića "Snežana i sedam patuljaka".

Ova dinamična i zabavna opera - bajka prema poznatom delu Braće Grim, po kojem je Karolić napisao libreto i komponovao muziku, izvodiće se na Sceni "Raša Plaović" 16. i 17. decembra i 20. i 21. januara, u matine terminima od 11 i 13 časova.

Serijal predstava sa "Prazničnog repertoara", koji je izazvao ogromno interesovanje publike i za koji su u veoma kratkom roku rasprodate skoro sve ulaznice, biće okončan 31. januara istim naslovom kojim je i otvoren - baletskim spektaklom "Gusar/Le Corsaire".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu