KRUGOVI I STUBOVI DANILA VUKSANOVIĆA : Izložba slika u Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda

S. BAJIĆ

25. 12. 2023. u 13:48

NOVOM serijom slika „Sizifov krug/Stubovi Svetlosti“, predočenih u Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda, dr Danilo Vuksanović (50), poziva na pouke o simbolima koje bi, kako ističe, trebalo stalno ponavljati, s obzirom na to da među brojnim simbolima krug označava sunce, svetlost i život, neprekidnu liniju postojanja.

КРУГОВИ И СТУБОВИ ДАНИЛА ВУКСАНОВИЋА : Изложба слика у Галерији „Атријум“ Библиотеке града Београда

Privatna arhiva

To, kako autor naglašava, podseća na obavezu i odgovornost koju nosimo na plećima, da bi sačuvali celinu civilizacije oličenu u stalnom usavršavanju.

- Radovi na izložbi izvedeni su u kombinovanoj tehnici na platnu, najčešće iz dva segmenta, „obeleženi“ kružnim prihvatom raširenih ruku, ispruženih u duhu beskonačnog stiska našeg trajanja- kaže Vuksanović.- U krugu sa linijama kanapa nagoveštena je dvostruka moć njegovog značenja udubljena u povezanom obruču bez početka i kraja, ojačana i svesna Božanske savršenosti. Simbol kruga je jasna slika Univerzalne ideje slobodnog čoveka, kao savršenog oblika koji prerasta u položenu osmicu, Lemnis, nikad okončani niz života i smrti. Zato ne bi trebalo zaboraviti da nas, s vremena na vreme, Krug testira kako bi proverio izdržljivost i stepen naprezanja koji možemo da izdržimo. U tom „firmamentumu“, nebeskom svodu, opcrtanom šestarom Stvoritelja, nalazi se prvorodna herojska moć u trajnoj hrabrosti odabranih. A savremenost će svakako stati u nametnuti okvir zaobljenog vidika svakodnevnice.

Zoran Todović, profesor Fakulteta savremenih umetnosti, ocenjuje da bi u potrazi za onim što je pokretalo misao i ruku Danila Vuksanovića, u nedostatku prave reči, na tren trebalo zaboraviti na znanje skupljano kroz vreme, i prepustiti se iracionalnom u sebi kako bismo unutrašnjim okom spojili nespojivo.

- Šta nam to Danilo prikazuje, a nije ni stub ni nebeski svod? Da li je ono što vidimo baš ono što mislimo da jeste? Da li samo poznato nam od ranije možemo jasno sagledati? Možda? Ali ako želimo da se uzdignemo bar malo, ako želimo da vidimo iza, da vidimo ispod, da vidimo sa strane... zažmurimo na tren pa na kratko usmerimo pogled u već viđeno. Probudimo unutrašnje oko – da vidimo zgarišta i pogrome, da vidimo nepregledna polja i zelene šume, da vidimo svet zatrpan đubrištem, da vidimo srušene stubove i zamračeno nebo, da vidimo oborene nebodere i zatrte utrine... Da vidimo što nam očima godi i vidimo ono što ne bismo da vidimo- kaže Todović.

Izložba je otvorena do 3. januara 2024. godine.

Biografija

Danilo Vuksanović je rođen je 29. decembra 1973. godine u Somboru, diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika, magistrirao (crtež) 2005. i doktorirao (Matrica. Monologija) 2023. godine. Član je međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Samostalno izlagao više 60 puta u zemlji i inostranstvu, učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama. U svom radu koristi kulturno nasleđe kao rezervoar ideja za nastanak novog umetničkog dela u tehnici crteža, slike, kolaža, animacije, objekta i prostornih instalacija. Piše likovnu kritiku. Zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao viši konzervator-restaurator, gde je urednik edicije izložbi Tradicija i savremeno stvaralaštvo i pomoćnik upravnika. Njegovi radovi nalaze se u mnogim muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama kod nas i u svetu. Objavio je knjige Duali, 2007, Epizoda 2008, Presek 2014, Dijafragmenti. Likovna hronika 2019.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!