SPREMA SE "MISTER DOLAR": Počele probe Nušićeve komedije na sceni nacionalnog teatra u Beogradu

V.V.S.

25. 12. 2023. u 17:22

U NARODNOM pozorištu u Beogradu počele su probe predstave "Mister Dolar", po tekstu Branislava Nušića i u režiji Miloša Lolića.

СПРЕМА СЕ МИСТЕР ДОЛАР: Почеле пробе Нушићеве комедије на сцени националног театра у Београду

foto promo

- Bez obzira na to što je komad napisan pre skoro jednog veka, njegova aktuelnost je do te mere prisutna da ne moram, čak, nijednim rediteljskim postupkom da ukazujem na to. Jedan od razloga zašto sam se opredelio baš za ovaj Nušićev tekst je taj što u njemu ima mnogo likova. Veoma mi je inspirativno što ću biti u prilici da radim velike grupne scene, a posebno mi je drago što u podeli imam tako puno mladih glumaca - kaže reditelj Miloš Lolić.

U fokusu komada, u kojem se slavni srpski komediograf podsmeva učmaloj i zatvorenoj grupi živopisnih mračnih likova, skorojevića i lažnih buržuja, priča je o uvređenom advokatu Aleksandru Matkoviću koji uz pomoć medija želi da uradi jedan "društveni eksperiment". Inače, ovo će biti tek druga postavka "Mister Dolara" u ovom tetaru u kojem je praizveden 16. septembra 1932. godine, u režiji Josipa Kulundžića.

U novom naslovu uloge su poverene Nedimu Neziroviću, Teodori Dragićević, Radovanu Vujoviću, Nini Nešković, Milošu Đorđeviću, Ivi Milanović, Aleksandru Vučkoviću, Kalini Kovačević, Draganu Sekuliću, Vaji Dujović, Nemanji Stamatoviću, Bojani Bambić, Vučiću Peroviću, Magdaleni Mijatović, Jovanu Jovanoviću, Sofiji Uzunović, Danilu Lončareviću, Ivani Šćepanović.

Dramaturg Periša Perišić, kostimograf Marija Marković Milojev i kompozitor Nevena Glušica i Ljiljana Mrkić Popović deo su umetničkog tima ove predstave.

Premijera je planirana u martu naredne godine. Inače,povodom 160 godina od piščevog rođenja, cela naredna godina u Narodnom pozorištu biće u znaku Branislava Nušića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!