ZADUŽIO ZAVIČAJ KNJIGOM I MALINOM: Posle smrti Dobrila Nenadića u Arilju uspostavljeni "Dobrilovi dani", dobio mural, ali ne i skulpturu

M.Kralj

14. 01. 2024. u 19:30

PONOSAN sam na svoje Ariljce jer je opština Arilje po bogatstvu među prvima u Srbiji, a po plodnosti zemljišta i po klimi među poslednjim, govorio je za naš list veliki srpski pisac Dobrilo Nenadić (1940-2019).

ЗАДУЖИО ЗАВИЧАЈ КЊИГОМ И МАЛИНОМ:   После смрти Добрила Ненадића у Ариљу успостављени Добрилови дани, добио мурал, али не и скулптуру

Foto Arhiva Novosti

A njegovi Ariljci mu, evo ni bezmalo pet godina otkako nas je napustio, nisu postavili obeležje. Oglušili su se o inicijativu njegovog prijatelja, beogradskog vajara Velimira Velje Karavelića, upućenu 2020. preko "Novosti" da se autoru "Dorteja" i još 18 romana, prodatih u više od 300.000 primeraka, podigne spomenik u rodnom gradu, iz koga se i uputio u večnost. Nisu se ispunila obećanja tadašnjih opštinskih čelnika da će "podrtžati svaku akciju koja čuva uspomenu na Nenadića".

Kako je pisac svojim imenom proslavio Arilje i na dar mu dao prepoznatljivost na karti Srbije, ne samo pisanom rečju, već i ljubavlju prema zavičaju, Karavelić je izneo više predloga. Smatrajući da bi koncepcijski spomenik trebalo da predstavlja figuru prirodne veličine, koja bi bila integralni deo centralne pešačke zone, ponudio je - ili da je sam napravi, ili, ako to Ariljcima više odgovara, stručno pomogne oko izbora rešenja na javnom konkursu. Odgovor mu još nije stigao.

- Iz Arilja je svoju literaturu nametnuo kao iskrenu i autentičnu vrednost. S druge strane, svojim stručnim odnosom prema agronomiji, unapredio je ovaj kraj sadnjom maline. Arilje je nadaleko poznato upravo zbog značajnog razvoja ove kulture, kojom je čitav region unapređen - podsećao je Karavelić.

Proverićemo sudbinu predloga

OD mog dolaska na čelo Opštine, nedavno, ovdašnjoj Narodnoj biblioteci dali smo ime Dobrila Nenadića, ali inicijativa za podizanje spomenika nije spominjana, pa ću proveriti još kakva je bila sudbina tog poredloga - rekao je juče "Novostima" Predrag Maslar, predsednik Opštine Arilje.

Beogradski vajar je svom prijatelju, besplano napravio nadgrobni spomenik u obliku otvorene knjige, ali na kome je i motiv maline, objedinivši tako dve stvari koje su obeležile Nenadićev život, ali i one kojima je zadužio svoje zemljake. Kao epitaf, na spomeniku je i piščeva misao "Radio sam što sam mogao, a mogao sam što sam uradio".

Foto Arhiva Novosti

Pisac sa suprugom Petkanom Nenadić

Udovica pisca, Petkana Nenadić, podseća i da su u Arilju ustanopvljeni "Dobrilovi dani", kao i da se na upravnoj zgradi Kulturnog centra nalazi njegov mural, rad slikarke Marije Komarac.

- Dobrilova i moja želja je da kuća u Vigoštu, gde je najviše stvarao i gde je i veliko imanje, sa malinama i voćnjakom, okruženo šumom, u neposrednoj blizini Arilja, postane kulturni centar mladih. Mnogo smo o tome razmišljali mi iz Arilja i shvatili da ne možemo da to realizujemo sami, bez šire podrške društevne zajednice, pre svega Ministarstava za kulturu i obrazovanje. Dobrilovi prijatelji i poštovaoci njegovog dela predložili su da se u Arilju podigne spomenik u znak sećanja mnogih generacija na njegov stvaralački rad. Moja je želja da njegovo Vigošte bude mesto radosti i saznanja o umetnosti i poljoprivredi, a da kruna svega bude spomenik - zaključuje za "Novosti" Petkana Nenadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!