VEK I PO JOVANA EREDLJANOVIĆA: Kamerna izložba posvećena velikom etnologu u Biblioteci SANU

M.A.K.

16. 01. 2024. u 16:38

POVODOM 150 godina od rođenja Jovana Erdeljanovića (1874 - 1944), etnologa, univerzitetskog profesora i dugogodišnjeg urednika "Srpskog etnografskog zbornika", u prijemnom holu Biblioteke SANU, od 17. januara do 9. februara, biće održana kamerna izložba, čiji autor je Sanja Petrović.

ВЕК И ПО ЈОВАНА ЕРЕДЉАНОВИЋА: Камерна изложба посвећена великом етнологу у Библиотеци САНУ

Foto promo

Naučnu karijeru Erdeljanović je započeo vrlo rano kao student i asistent svog profesora Jovana Cvijića. Pored etnologije bavio se i sociologijom, a držao je i predavanja iz fizičke antropologije. Proučavao je balkanska plemena, etničku istorija Južnih Slovena i razvoj etnologije i njene teorije.Dopisnik Srpske kraljevske akademije (Akademije filosofskih nauka) postao je 1922, a njen pravi član 1933. godine. Sekretar Akademije filosofskih nauka bio je u dva navrata od 1935. do 1937. i od 1941. do 1942. godine.

Na postavsci će se iz zbirki Biblioteke SANU naći njegova najznačajnija dela, monografije i radovi objavljeni u "Srpskom etnografskom zborniku","Glasniku" Etnografskog muzeja i "Srpskom književnom glasniku". Biće izložena i pristupna beseda "Starina i značaj plemenskih predanja u Srba" štampana u "Letopisu Matice srpske", 1934. godine, a zatim u trećem tomu "Pristupnih beseda srpskih akademika" koji je SANU objavila 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...