UNUTRAŠNJE ŽIVOTNE SLIKE: Sećanje na Čedomira Krstića (1923- 1988) u Centru za grafiku FLU

M.A.K.

18. 01. 2024. u 18:31

RADOVI na papiru nekadašnjeg redovnog profesora na predmetu crtanje i slikanje i uglednog umetnika Čedomira Krstića (1923- 1988) , biće izloženi u utorak 23. januara, od 19 časova u Galeriji Centra za grafiku, njegovog Fakulteta likovnih umetnosti (Pariska 16).

УНУТРАШЊЕ ЖИВОТНЕ СЛИКЕ: Сећање на Чедомира Крстића (1923- 1988) у Центру за графику ФЛУ

foto promo

Dela ovog autora čuvaju se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti, u Narodnom muzeju i Galeriji savremene umetnosti u Nišu, Muzeju u Pirotu kao i u mnogim javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

- Kao i drugi slikari realisti, po vokaciji ili po unutrašnjem pozvanju, i Krstićje slikao isečak sveta koji mu je bio blizak i sa kojim se identifikovao, ali je pritom bio prevashodno posvećen unutrašnjem životu slike,raznolikosti poteza, sjaju bojene paste, bogatstvu teksture. Takve slike sučesto izvirale iz kompozicionog ili kolorističkog problema koji bi u jednom trenutku bio postavljen ili sa kojim se tek trebalo suočiti, a ne na osnovu prizora iz realnosti, ma kako on bio prepoznatljiv na platnu - piše u tekstu Olivere Janković.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo