SVETSKA PREMIJERA I SEĆANJE NA ZORANA ERIĆA: Dva koncerta u Beogradskoj filharmoniji

V.V.S.

24. 01. 2024. u 16:55

BEOGRADSKA filharmonija sa Kevinom Grifitisom, u petak 26. januara, premijerno će nastupiti u Kolarčevoj zadužbini sa "Duplim koncertom za violončelo i perkusije" koji je poručila od kompozitora Nebojše Jovana Živkovića.

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА И СЕЋАЊЕ НА ЗОРАНА ЕРИЋА: Два концерта у Београдској филхармонији

foto M. Đoković

Delo će biti izvedeno sa svetski poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar, a na programu su Adamsova kompozicija "Predsednik pleše" i "Patetična" simfonija Čajkovskog.

Nekoliko dana kasnije, 2.februara, Beogradska filharmonija oprostiće se od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora koji je preminuo 20. januara u Beogradu. U jubilarnoj sezoni orkestra, Filharmonija je ponovo stavila na program "Šest scena-komentara", kao delo koje je obeležilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu.

Beogradska filharmonija je 1975. godine prvi put sa uspehom izvela premijerno Erićevo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar "Iza sunčevih vrata". Naredne godine predstavila ju je i na Dubrovačkim letnim igrama, a i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona