KRUNA NA PET DECENIJA BRIGE O SRPSKOM JEZIKU: Priznanje "Mladen Leskovac" dodeljeno Slavku Gordiću

J. SIMIĆ

01. 02. 2024. u 10:43

NAGRADOM „Mladen Leskovac“ koja mu je uručena u najstarijem našem hramu knjige Matici srpskoj, prof. dr Slavko Gordić krunisao je ceo svoj poluvekovni doprinos srpskoj književnosti, mada mu je ovo priznanje naslovljeno i povodom knjige „Podsećanja i nagovori“.

КРУНА НА ПЕТ ДЕЦЕНИЈА БРИГЕ О СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: Признање Младен Лесковац додељено Славку Гордићу

Foto: Branko Lučić

U obrazloženju Matičinog žirija predsednik prof. dr Dušan Ivanić kazao je da laureat intenzivno i posvećeno, dugi niz decenija, prati sve što se dešava u svim oblastima srpske književnosti i to na način nezabeležen pre profesora Gordića.

Osim što je bio dugogodišnji predsednik Matice srpske, Mladen Leskovac (1904-1990) je i laureatov profesor. Razumljivo, u Gordićevom radu u nekoliko navrata postojala je linija dodira onoga što je pisao i što je od Leskovca učio i naučio:

Foto: Branko Lučić

- Magistarski rad pisao sam o Jovanu Jovanoviću Zmaju, a zna se da je ovaj pesnik bio opsesivna tema profesorova. Pisao sam i knjigu o Bošku i Veljku Petroviću koje je veoma uvažavao, bio sam urednik u Letopisu koji je Leskovac ranije vodio. Reč je o čoveku koji je bio Matičin čelnik, prvi dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ugledni književni istoričar, a ponajpre i ponajviše pesnik – rekao je prof. Gordić u besedi zahvalnici.

Na povode koji su podstakli Maticu srpsku da 1992. godine ustanovi Nagradu „Mladen Leskovac“ za najbolje objavljeno naučno delo iz oblasti istorije srpske književnosti, podsetio je Matičin predsednik prof. dr Dragan Stanić rekavši da je Leskovac bio jedan od najuspešnijih predsednika ove ustanove koja će 16. februara obeležiti 198. rođendan.

- Leskovac je mnogostruko zadužio Maticu, mnoge inovacije uneo je u naš rad. Imao je veoma odgovoran odnos prema činjenicama, ali je uz to svoja izlaganja prožimao stilom vrhunskog esejiste – kazao je Stanić.

Priznanje „Mladen Leskovac“ dodeljuje se svake treće godine. Pre Gordića nagrađeno je osmoro književnih stvaralaca: dr Dragiša Živković, dr Novica Petković, dr Radmila Marinković, dr Nada Milošević Đorđević, dr Božidar Kovaček, dr Dušan Ivanić, dr Jovan Delić i dr Ivo Tartalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)