JUGOSLOVENSKO SAMOUPRAVLJANJE U FOKUSU FRANCUSKE LEVICE: Okrugli sto o knjizi profesora Franka Žoržija sa pariskog Univerziteta

V.C.S.

23. 02. 2024. u 16:01

PEDESET pet godina posle studentske pobune, u maju 1968. godine, u žiži intelektualne javnosti u Francuskoj nanovo se našao pomalo zaboravljen model, jedna od najsimboličnijih utopija tog proleća na barikadama - samoupravljanje. O genezi ovog modela Frank Žorži, profesor savremene istorije na Univerzitetu Evry Paris-Saclay, napisao je knjigu "Samoupravljanje u izgradnji, francuska levica i jugoslovenski model 1948-1981."

ЈУГОСЛОВЕНСКО САМОУПРАВЉАЊЕ У ФОКУСУ ФРАНЦУСКЕ ЛЕВИЦЕ: Округли сто о књизи професора Франка Жоржија са париског Универзитета

Akademska knjiga

Žorži se specijalizovao za istoriju sindikalizma, društvenih pokreta i političke levice. Njegova poslednja istraživanja fokusirana su na međunarodnu istoriju demokratije na radnom mestu.

Okrugli sto o ovoj knjizi biće održan u ponedeljak, 26. februara, u 16 časova, na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, u Beogradu. Na skupu će govoriti Milivoj Bešlin, predsednik Naučnog veća Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Stanislas Piere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Veljko Stanić, istoričar i prevodilac ove knjige, Bora Babić, direktorka "Akademske knjige", Violeta Beširović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Dušan Marković sa FPN, Marko Božić, Srđan Milošević i Dragoljub Popović sa Pravnog fakulteta Union i Ivica Mladenović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

- Samoupravljanje, reč koja je dugo bila na marginama, dolazi u središte debata francuske levice, ulazi u programe partija i sindikata, pothranjuje razmišljanja i snove o jednom drugačijem socijalizmu, zasnovanom na integralnoj demokratiji, počev od preduzeća, pa sve do čitavog društva. Uobličava se prilikom štrajka radnika fabrike "Lip", 1973. godine, da bi u predvečerje izbora Fransoa Miterana, u maju 1981. godine, došlo do zastoja. U proteklih nekoliko godina, ova ideja se ponovo pojavljuje kao mogući odgovor na stranputice savremenog kapitalizma - kažu u "Akademskoj knjizi", koja je izdavač ovog Žoržeovog dela.

Samoupravni socijalizam, međutim, nije nikao u mašti francuskih studenata i radnika "šezdesetosmaša", on je nastao u zemlji koja više ne postoji. Reč je o jedinstvenom iskustvu započetom u Jugoslaviji, dvadeset godina ranije, odmah posle raskida sa Staljinom, koje je danas potpuno zaboravljeno, a imalo je veliki uticaj na francusku levicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku