GLUMAC KOJI JE BIO POZORIŠTE: Knjiga Miloša Jevtića o velikanu srpskog teatra Raši Plaoviću, rođenom Ubljaninu

B. PUZOVIĆ

06. 03. 2024. u 08:27

RAŠA Plaović uživao je veliki ugled u pozorišnom svetu, bio je izvanredno obdaren glumac. Jedan od najistaknutijih ne samo srpskih, već i jugoslovenskih pozorišnih umetnika druge polovine prošlog veka.

ГЛУМАЦ КОЈИ ЈЕ БИО ПОЗОРИШТЕ: Књига Милоша Јевтића о великану српског театра Раши Плаовићу, рођеном Убљанину

Privatna arhiva

Predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim, intelektualnim poniranjem u likove i dramatiku. Imao je božanstven glas i unutrašnju snagu, da u svakoj ulozi podari autentičan, izuzetno uverljiv karakter i ton. Bio je, sam po sebi, pozorište i umeo je da privuče gledaoce. Raša Plaović je veliko ime naše kulture.

Ovo je rekao novinar i publicista Miloš Jevtić, autor knjige "Velika služba Raše Plaovića", na promociji priređenoj u Kulturnom centru u Ubu, u kom se veliki glumac rodio pre 125 godina. U knjizi su razgovori koje je Jevtić vodio sa Plaovićem u jesen 1974. godine, za ciklus emisija Radio Beograda "Gost Drugog programa". Bilo je to samo dve i po godine pre smrti velikog umetnika, čije ime nosi Mala scena Narodnog pozorišta u Beogradu i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

- Kada sam se javio Raši Plaoviću, koga sam, pojmljivo, znao i sa scene i lično, zahvaljujući književniku Milanu Đokoviću, i predložio da govori za novoustanovljeni ciklus emisija Radio Beograda "Gost drugog programa, nije se mnogo kolebao - seća se Jevtić. - Rekao mi je da je glumcima i uopšte javnim ličnostima dužnost da govore. Uz to, i da želi da govori sa mnom kao svojim zemljakom, s obzirom da sam Valjevac. I bio je nežni septembar 1974. godine, kada sam došao kod Raše Plaovića i njegove supruge Dare. U njihovoj kući, negde iznad Autokomande, čekao me je raspoložen za razgovor, zemljački, kako je istakao Raša.

Razgovor sa Mijačem

U "Kolekciji Odgovori", Miloš Jevtić objavio je i knjigu "Kapija pozorišta - Razgovori sa Dejanom Mijačem", koje je sa velikim pozorišnim umetnikom, rediteljem i profesorom, vodio 1997. godine u ciklusu "Gost Drugog programa Radio Beograda". Knjigu je objavilo Udruženje "Valjevski gimnazijalci".

Izdavač drugog izdanja knjige Miloša Jevtića "Velika služba Raše Plaovića", povodom 125 godina od njegovog rođenja, u ediciji "Kolekcija Odgovori" je Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". Uz to, ime velikog zemljaka koji je, ističe Jevtić, pet decenija prošlog veka ugrađivao svoja ostvarenja u trajne vrednosti i istoriju srpskog teatra, nosi pozorište u Ubu.

Raša je bio mnogo vezan za Ub, često je pominjao zavičaj koji je proslavio svojim umetničkim i kulturnim delovanjem - kaže autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!