TERAZIJE- MESTO BOGATE BAŠTINE: Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (FOTO)

M.A.K.

15. 04. 2024. u 18:20

U OKVIRU programa Dani Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada tradicionalno predstavlja izložbe, manje poznatim činjenicaima iz baštne, kakva je "Terazije, osvrt i sećanja - beogradsko nasleđe" koja će biti otvorena 16. aprila u 14 časova, kod Terazijske česme.

ТЕРАЗИЈЕ- МЕСТО БОГАТЕ БАШТИНЕ: Изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда (ФОТО)

Foto Arhiva Miloša Jurića

Postavku je realizovao autorski tim - Olivera Vučković, dr Marina Pavlović i Ljubica Radovanović, a na njoj će se naći ekskluzivne fotografije iz zbirke Miloša Jurišića.

Centralna tema izložbe su Terazije - mesto gde se prepliću istorija i tradicija, tranzitni trg ali i prostor koji se vezuje za srpske vladare i vladarske dinastije - ujedno i riznica arhitektonske baštine Beograda od kraja devetnaestog pa sve do druge polovine dvadesetog veka.

Foto Arhiva Miloša Jurića

Igumanova palata

Svoje ime duguje periodu otomanske vladavine, kada je, u 17. veku, na mestu današnjeg hotela "Moskva" stajao najveći rezervoar za vodu s kulom. Takvi rezervoari su nazivani terazijama. Početkom 19. veka, postaju stecište društvenog života, kao glavna kolska stanica na ulazu u Beograd, na mestu su sticanja dva najvažnija druma - Kragujevačkog i Smederevskog.

Izložba prikazuje i prati arhitektonski i urbani razvoj ovog područja sa posebnim osvrtom na njegov značaj u svakodnevnom životu. Terazije su bile mesto okupljanja, mesto odmora ali i mesto na kome su se dešavale neke od najbitnijih smotri i povorki, te mesto obeležavanja rođendana vladara kao i značajni jubileji i događaji.

Foto Arhiva Miloša Jurića

Vizura Terazija krajem 19. veka

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 2021. godine izradio Predlog za utvrđivanje Prostorne kulturno-istorijske celine Terazije, koja je iste godine i utvrđena odlukom Vlade Srbije. Najprepoznatnjivijih simbola grada i najznačajniji graditeljski reperi Terazija su Zgrada Starog dvora i Zgrada Novog dvora, Hotel "Moskva", Palata "Anker", Palata "Atina",Palata Igumanov, Palata "Albanija"...

Foto Arhiva Miloša Jurića

Hotel "Balkan" i Terazijska česma oko 1906.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?