OD POP ARTA DO ART BRUTA: Izložba Zil Milčana u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

M.A.K.

15. 04. 2024. u 18:21

RADOVI umetnika Zil Milana, već četvrt veka prisutnog na međunarodnoj likovnoj sceni, naći će se na izložbi "Putem nadrealizma preko pop arta do art bruta", koja će biti otvorena, u četvrtak 25. aprila u 19 sati, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

ОД ПОП АРТА ДО АРТ БРУТА: Изложба Зил Милчана у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Foto promo

Pred publikom će se naći 50 dela, sa akcentom na one koji su nastali u poslednjih deset godina, a kustoskinja izložbe je Lepa Milošević. Kombinujući netipične tehnike i materijale, Zil Milano (Života Milanović), rođen 1961. u Belici kod Jagodine, u slikarstvu gradi prepoznatljiv stil čistih površina i jakih boja.

U izradi skulpture kombinuje različite materijale: drvo sa metalom, plastikom, suvom zemljom ili blatom, dok za svoje instalacije koristi odbačene predmete iz neposrednog okruženja- stare televizore, kartonske kutije, plastične kese, tkanine, perle. Upotreba neslikarskog, svakodnevnog materijala, veza je sa art brutom, ali i počecima umetnikovog stvaralaštva kada je eksperimentisao u okviru nadrealizma. U poslednjih petnaest godina njegova istraživanja zalaze i u oblast digitalne umetnosti.

Zil Milan se slikarstvom bavi od 1981, a zvanično izlaže od 1999. Živi i stvara u Belici. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji, kao i na grupnim izložbama u inostranstvu, među kojima su najznačajnije u SAD, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i na Malti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave